4 mei Nationale Dodenherdenking

De vijf Bevelandse gemeenten nemen vandaag, 4 mei, na twee jaar weer publiekelijk deel aan de Nationale Dodenherdenking met herdenkingen bij gedenkplaatsen.

Om 20.00 uur wordt eenieder geacht twee minuten stilte in acht te nemen om allen, burgers en militairen, te herdenken die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog; in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Geschiedenis

De eerste Dodenherdenking werd op 9 mei 1945, direct na de Tweede Wereldoorlog op initiatief van de gemeente Amsterdam gehouden op de Dam. In de jaren die volgden werd de herdenking gehouden op 4 mei en kwam de organisatie in handen van de Commissie Nationale Herdenking, die voortkwam uit het Nederlands verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Sinds 1987 wordt de Nationale Dodenherdenking en de daaropvolgende Bevrijdingsdag georganiseerd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Samen herdenken

Het is vandaag voor het eerst sinds 2019 dat de Nationale Dodenherdenking zonder coronarestricties kan plaatsvinden. De afgelopen twee jaar vonden kransleggingen in stilte plaats en zonder publiek. Het is daarnaast ook weer voor het eerst sinds jaren dat de Nationale Dodenherdenking gehouden wordt terwijl elders in Europa een oorlog gaande is.

De Bevelandse gemeenten nemen deel aan de Nationale Dodenherdenking door publieke herdenkingen welke plaatsvinden bij plaatselijke gedenkplaatsen. Op de websites van de gemeenten (zie hieronder) ook aandacht voor de herdenkingen. Op sommigen staan de programma’s per plaats met aanvangstijden en activiteiten vermeld.

In verband met de Nationale Dodenherdenking zal 105 SOB FM, de radiozender van Streekomroep de Bevelanden, haar programma om 20.00 uur onderbreken om twee minuten stilte in acht te nemen.

Herdenkingen

Borsele: https://www.borsele.nl/dodenherdenking

Goes: https://www.goes.nl/dodenherdenking-2022

Kapelle: https://www.kapelle.nl/herdenking-4-mei

Noord-Beveland: https://www.noord-beveland.nl/dodenherdenking-2022

Reimerswaal: https://www.reimerswaal.nl/dodenherdenking-en-bevrijdingsdag

Foto: kranslegging gedenkmonument Goes (© Streekomroep de Bevelanden, Hans Colijn)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden