VERHALEN ACHTER DE GEZICHTEN VAN DE RUILWINKELS

De Ruilwinkel in Goes van SMWO is inmiddels een begrip geworden. Hier is iedereen welkom; het maakt niet uit wie je bent of wat je doet. De Ruilwinkel is een ontmoetingsplek, waar je zonder geld spullen of diensten kunt ‘kopen’. Onlangs is er is een fotografie- en verhalenproject gemaakt over de Ruilwinkels van Goes en Zierikzee, met subsidie vanuit MAEX Zeeland door Lidwine Guiran Fotografie. Een aantal vrijwilligers en bezoekers van de Ruilwinkels zijn geïnterviewd over waarom zij betrokken zijn bij de Ruilwinkels. Deze vaak bijzondere verhalen en foto’s zijn gebundeld in dit boekje. Maandag 22 februari is het eerste exemplaar uitgereikt aan wethouder André van der Reest (foto). Helaas, vanwege de coronamaatregelen, in kleine kring. Deze uitreiking is een ‘tipje van de sluier’. Dit jaar en volgend jaar zullen er waarschijnlijk ook foto-exposities komen in Zierikzee en Goes. Het boekje is digitaal te bekijken via www.smwo.nl/nieuws.  

De Ruilwinkel biedt inwoners een plek om andere mensen te ontmoeten, werkervaring op te doen, vrijwilligerswerk of betekenisvolle dagbesteding te hebben en het brengt leven in de buurt. Er werken veel enthousiaste vrijwilligers. Dit is een diverse groep mooie, betrokken mensen: man, vrouw, oud, jong, arm, rijk, lokale inwoners en immigranten, die allemaal samenwerken en eigen taken hebben op basis van hun talenten. Bijvoorbeeld om koffie te schenken, spullen in te nemen of te werken in de tuin. Ook is er een groot aantal bezoekers dat al jaren elke week de Ruilwinkel bezoekt. Om iets te ruilen, maar vooral voor de gezelligheid bij een gratis kopje koffie.

Duurzaamheid staat voorop in de Ruilwinkel. Geld speelt er geen rol. Als men spullen inlevert of een ander helpt, bij bijvoorbeeld een tuinklusje of naaiwerk, kan men punten verzamelen. Deze punten kunnen vervolgens weer worden uitgegeven. Aan bijvoorbeeld een nieuwe theepot of tomaten uit de tuin.

Vaak hebben de vrijwilligers en bezoekers van de Ruilwinkel allemaal hun eigen bijzondere verhaal om betrokken te zijn. Zoals mensen die voorheen in isolement thuis zaten, maar door de Ruilwinkel weer sociale contacten hebben gekregen. Gepensioneerden die zich maatschappelijk betrokken voelen en om die reden in de Ruilwinkel werken. Of mensen met afstand tot de arbeidsmarkt die werkervaring hebben opgedaan. Maar ook mensen die een betekenisvolle vrijetijdsbesteding of dagbesteding hebben gekregen ondanks ziekte of beperking. Daarnaast zijn er immigranten die door hun betrokkenheid de Nederlandse taal beter onder de knie hebben gekregen.

“De foto’s en de bijzondere verhalen laten de diverse gezichten achter de vrijwilligers, bezoekers en spullen van de Ruilwinkels zien”, vertelt Lidwine Guiran. Lidwine Guiran is een fotograaf uit Zeeland. Na aan de Willem de Kooning Academie te hebben gestudeerd, heeft zij zich verder in fotografie gespecialiseerd aan de fotovakschool Rotterdam. Zij richt zich met name op reportage- en portretfotografie met maatschappelijke en sociale thema’s.

De Ruilwinkel in Goes is onderdeel van Stichting Maatschappelijk Werk & Welzijn Oosterschelderegio (SMWO). Helaas is de Ruilwinkel momenteel door de coronamaatregelen nog gesloten voor winkelbezoek. Zodra de maatregelen dit toelaten, bent u weer van harte welkom!

Foto: Lidwine Guiran

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Streekomroepdebevelanden