Eerste zonnedak in Goes

Goes, 31 juli 2020 – Energiecoöperatie PUUR trots op eerste zonnedak in Goes.

Op vrijdagmiddag 31 juli jl. vond in Goes de officiële start plaats van het eerste zonnedak van burgerinitiatief Energie Collectief PUUR. De wethouder Joost de Goffau van de gemeente Goes verrichtte de openingshandeling. Hij zorgde er op een ludieke manier voor ‘dat de zon op kwam’ voor ruim 50 gezinnen uit Goes. Zij hebben samen, in coöperatief verband, 368 zonnepanelen liggen op het dak van het bedrijf Bosch Car Service. Hiermee wekken zij niet alleen duurzame energie op, maar krijgen ook korting op hun eigen energierekening.

Voorzitter Klaas van de Woude van Burgerinitiatief Energie Collectief PUUR is apetrots op het eerste zonnedak: ‘’Twee jaar is er intensief gewerkt aan de realisatie. Gelukkig stonden we er niet alleen voor: Diverse partijen hebben geholpen, zo heeft Enduris de meters en kabels aangelegd, de panelen zijn gelegd door de Samangroep en de stroom wordt door Delta afgenomen. Er is een coöperatie PUUR ZON 1.0 opgericht voor het duurzaam beheer van dit postcoderoosproject. Tevens is met Bosch Car Service een recht van opstal afgesloten voor de duur van het project. Tenslotte was het niet gelukt zonder deskundig advies van Zeeuwind en (financiële) steun van de gemeente Goes , Zeeuws Klimaatfonds en de Rabobank’’.

Ook belangstelling? Meedoen met een ‘postcoderoosproject’ is bedoeld voor iedereen die geen zonnepanelen op hun eigen dak kunnen of willen. Middels de postcoderoosregeling kunnen zij zoncertificaten kopen op een ‘dak van een ander’ en hiermee toch profiteren van de energiebelastingteruggave die de overheid in de huidige regeling voor 15 jaar biedt. Vanwege het succes is de coöperatie al weer bezig met andere daken zoals die van de brandweerkazerne. Woon je in de gemeente Goes en wil je meer weten: kijk dan op de website: www.Zeeuwind.nl/PUUR .

De “postcoderoosregeling” is nog geldig in 2020. Vanaf 2021 gaat er een nieuwe regeling gelden. Bestaande coöperaties kunnen volgens de oude regeling 15 jaar lang hun energiebelasting terugkrijgen. Hoe het nieuwe landelijk model in 2021 er exact gaat uitzien wordt in de loop van dit najaar duidelijk. De energiecooperatie Burgerinitiatief Energie Collectief PUUR bekijkt aan de hand van de belangstelling en beschikbaarheid van gezamenlijke daken of via de oude of nieuwe regeling een volgend project wordt opgezet.

Foto: Jan Koeman

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Streekomroepdebevelanden