Basisschool De Horizon heeft een voedselbosje

Rilland, 29 oktober 2020 – Burgemeester José van Egmond van Reimerswaal heeft vandaag een boom geplant in het nieuwe voedselbosje van basisschool De Horizon in Rilland. Het voedselbosje is een initiatief van IVN natuureducatie.

De leerlingen van groep 5 van de Horizon in Rilland hebben samen met het IVN Natuureducatie op een voedselbosje op het schoolplein geplant. 30 vierkante meters tegels zijn verwijderd om plaats te maken voor een eetbare oase: een Voedselbosje.

IVN natuureducatie plant in 2020 in totaal 8 Voedselbosjes op schoolpleinen in Zeeland. De Voedselbosjes komen in Zeeland door een subsidiebijdrage van de Provincie Zeeland en rijksprogramma Jong Leren Eten. Op elk eiland komt minimaal één bosje te staan. Janneke Donkers vertelt: “Als IVN vinden we het belangrijk dat kinderen in de praktijk leren waar hun voedsel vandaan komt. Door kinderen vanaf begin af aan te betrekken en zelf het voedselbosje te laten aanplanten creëren we direct een band met het bosje en alles wat daar in groeit en bloeit. Met leuke doe- en soortkaarten betrekken we de jonge pioniers in de wereld van voeding, bodem en bereiding. Zo leren kinderen de planten kennen en hoe deze verzorgd, geoogst en uiteindelijk bereid worden. En ondertussen dragen we ook bij aan de bewustwording rondom klimaatadaptie, tegels eruit en groen erin.”

Corina Mackloet, de directeur van de school zegt: Het schoollied van onze school begint met “De school die alles heeft, dat is de Horizon…”. En dat klopt. Onze school heeft ook ‘alles’ om kinderen goed, gelukkig en leerzaam te laten opgroeien, maar….het kan vooral nog een tikkeltje groener! De afgelopen jaren zijn er op het kale schoolplein wat rietbosjes bij de bomen geplaatst wat vooral in de zomer al voor meer ‘groene’ uitdaging zorgt, maar we willen meer!

Dus toen er op omroep Zeeland een filmpje voorbij kwam van ‘Van Franse uiensoep-boom tot cola-kruid op het schoolplein’ is in samenwerking met 2 ouders en de kinderen van groep 4 een idee onstaan.

We zien deze kans als een START, een leuke aanzet voor het groener maken van ons schoolplein én een unieke kans van samenwerken met verschillende partijen die ons dorp te bieden heeft.

Waarom willen we dit op school? We hebben ons verder verdiept in de meerwaarde van een groener schoolplein. Onder andere de informatie die via de site van het IVN te vinden is en het vitamine-G onderzoek van sociologe Jolanda Maas omtrent natuur en gezondheid.

Belangrijke punten die uit allerlei onderzoeken naar voren komen spreken ons erg aan. Zoals het welzijn en de ontwikkeling van de kinderen, het verbeteren van de sociale contacten. De positieve invloed op schoolprestaties en concentratie. Diversiteit in speelgedrag en het afname van ruzies. Ook het hele schoolteam geniet mee van een fijne omgeving. Kortom: allemaal voordelen.

We zien een unieke kans van SAMENWERKEN! We hebben het idee van een eventueel minivoedselbos op De Horizon besproken in het Sociaal Team in Rilland waar we aan tafel zitten met verschillende partijen om Rilland leefbaar te maken en te houden.

Ter Weel was hierbij als partner gelijk erg enthousiast. In Rilland wordt er gewerkt met indicatie loze dagbesteding, genaamd Gast & Hof, en samenwerken aan een minivoedselbos zou heel goed passen in het programma Grijs-Groen-en-Gelukkig, waar Zorggroep Ter Weel zich actief voor inzet. Hoe leuk zou het zijn als jong & oud samen zouden kunnen werken in en met dit minivoedselbos? De locatie van Ter Weel zit om de hoek van de school en er wordt al geregeld samengewerkt, maar nog niet op een GROENE manier. Dit biedt een mooie kans voor jong & oud om dit samen uit te gaan voeren, bijvoorbeeld door samen te ruiken en te proeven aan de verschillende kruiden en planten. Of door samen op pad te gaan met een loepje, op zoek naar beestjes. Oud en jong genieten van natuurbeleving, beweging en de buitenlucht!

Er worden op school momenteel ook al verschillende kooklessen aangeboden. Hoe leuk is het dan om te kunnen kokkerellen met producten uit eigen tuin !?!? Ook met de extra lessen die jullie de kinderen dan aanbieden, is dit alles bij elkaar een hele grote meerwaarde voor alle kinderen, maar vooral ook de leerkrachten op school!

Alles opgeteld kunnen we stellen dat natuur om je heen goed is voor de mensen, Jong & Oud. En wat is een betere plek dan een basisschool om daar dan samen aan de slag te gaan? Laat die Groene Revolutie maar komen op dit Zeeuwse schoolplein.

Van citroenmelisse tot colakruid

Een Voedselbosje is een soort 3D moestuin, maar dan eentje die veel minder onderhoud vergt. Het heeft een omvang van 30 vierkante meter en bestaat uit 20 tot 25 soorten planten, struiken en bomen in een aantal lagen. Het bosje leert kinderen op een uitdagende en vernieuwende manier hoe voedsel groeit en waarom dit goed is voor de natuur, de biodiversiteit, het klimaat en jezelf. Alle soorten zijn vast, dat wil zeggen dat ze er het hele jaar staan of terug komen na de winter. Van krentenboom tot bramenstruik en van citroenmelisse tot colakruid. De verschillende soorten bomen, struiken, bodembedekkers, klimplanten en kruiden in de voedselbosjes zijn deels of helemaal eetbaar.

Groene Revolutie Zeeuwse Schoolpleinen Het Voedselbosje is onderdeel van IVN’s Groene Revolutie: een laagdrempelige manier om de natuur op het plein een flinke boost te geven. Binnen de groene revolutie willen we op alle schoolpleinen in Zeeland binnen één schoolgeneratie een groene leer- en speelplek creëren. Meer weten: https://www.ivn.nl/groenerevolutiezeeland

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Streekomroepdebevelanden