Actieplan voor honderden extra woningen in Reimerswaal

KRUININGEN – De woningnood is hoog in Reimerswaal. En als de nood hoog is, is het tijd voor actie. Er ligt een nieuw plan op tafel dat tot 2030 zou moeten zorgen voor honderden extra woningen in de gemeente. Maar wat als de gemeente de mensen niet heeft om al die bouwvergunningen rond te krijgen?
 
door: Han Verbeem

Dat is de reden dat het plan veel kritiek krijgt in de gemeente Reimerswaal. Want is het plan haalbaar? Er is onderbezetting op het gemeentehuis bij het verwerken van bouwvergunningen. “Alles valt en staat bij voldoende capaciteit”, aldus Ida Sinke (VVD) eerder deze week in de raadsvergadering. Wethouder Both kan haar geruststellen: daar wordt hard aan gewerkt, op het gemeentehuis.

Actieplan woningnood

Dinsdag heeft de gemeenteraad een actieplan voor de periode 2022-2030 unaniem aangenomen. De raad van Reimerswaal kiest daarbij voor een driesporenbeleid: de dorpsranden worden uitgebreid met woningen, binnen de woonkernen komt nieuwbouw en daarnaast worden leegstaande bedrijfsgebouwen en winkels omgedoopt tot woningen. Ook moet er vaart komen achter particuliere bouwprojecten die al jaren op de planning staan. Zo moet bijvoorbeeld het voormalige verzorgingshuis Vredelust in Yerseke versneld gesloopt worden en vervangen worden door seniorenappartementen.
Volgens wethouder Both is het hoog tijd dat er sneller en meer woningen worden gebouwd in de gemeente. “De laatste twee jaar is er enorm veel veranderd in Reimerswaal”, zegt Both. “Tot die tijd stonden er nog de nodige huizen te koop. Nu bieden woningkopers tienduizenden euro’s boven de vraagprijs.”

Doorstroming

Toch vindt Both dat er al volop woningen zijn die voor starters beschikbaar kunnen komen – met een maximum van drie ton – maar daar is Olaf Buteijn (CDA) het niet mee eens. “De gemiddelde vraagprijs ligt op 314.000 euro en dan wordt er vaak ook nog overboden.” De wethouder is bereid om hier naar te kijken, maar benadrukt dat hij zich vooral richt op doorstroming in de woningmarkt. Bij de bouw van nieuwe, duurdere woningen komen namelijk goedkopere woningen vrij.

‘Eigen volk eerst’

Een motie van de SGP om bij de verkoop van nieuwe woningen voorrang te geven aan gegadigden uit de eigen dorpen – vooruitlopend op nieuwe landelijke wetgeving – kan rekenen op de steun van overige raadspartijen. PvdA-raadslid Hans van Stel noemt het voorstel sympathiek, hoewel het volgens hem wel klinkt als ‘eigen volk eerst’. SGP-voorman Artwin Otte vindt echter dat mensen die geboren en getogen zijn in Reimerswaal meer kansen verdienen dan kopers van buitenaf.

Economisch belanghebbenden

Van Stel deed de suggestie om de motie aan te passen waarmee ook economisch belanghebbenden een kans krijgen, zoals werkzoekenden die naar Reimerswaal willen verhuizen, maar dat vindt Otte niet nodig: “We roepen op om de wetgeving te volgen en deze om te zetten naar lokaal beleid.”
 
Foto: Pixabay
Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden