Adri Cornelisse (78) uit Waarde maakte als kind de Ramp mee: ‘Het verhaal blijven vertellen’

WAARDE / KRUININGEN – In de Reimerswaalse dorpen Kruiningen, Oostdijk, Rilland en Waarde zijn in de rampnacht van 1953 in totaal 77 slachtoffers gevallen. Tijdens de herdenkingsbijeenkomst in de Johanneskerk van Kruiningen was dinsdagvond ook het verhaal te horen van de nu 78-jarige Adri Cornelisse-Blaauwkamer uit Waarde die de Ramp als kind heeft meegemaakt.

door: Han Verbeem

“Het was een angstige nacht”, zegt Adri. “De kerkklokken luidden en er was een hoop lawaai. M’n oudere zusjes gingen met m’n vader mee naar de dijk om naar het hoge water te kijken, ik mocht niet mee want ik was te klein.” Het Westveerpoldertje was al onder gelopen, vertelt ze. “Dat hadden ze met balken afgeschut. Zo kon het water niet Waarde in lopen.”

Het besef kwam later

Voor een 9-jarig meisje was het een bijzondere belevenis. “Voor een kind is het allemaal heel spannend. Je ziet er de ernst niet van in.” Het besef kwam later pas. Waarde is er relatief goed vanaf gekomen: er was één man overleden. “Die ging later terug om de stamboekpapieren van zijn vee te zoeken. En daarbij is hij omgekomen.” Anders was het in het naburige Kruiningen, waar het water ’s nachts de huizen binnenstroomde. Daar vielen ook de meeste slachtoffers.

Ondergebracht in Zundert

Het gezin kon eigenlijk rustig vertrekken, “De hele zondag was er tijd om weg te gaan. We zijn eerst naar Krabbendijke bij kennissen geweest. Maar toen moest dit dorp ook evacueren en was het té gevaarlijk om daar te blijven.” De reis ging per reddingsboot via Rilland, dat al onder water stond, naar Brabant waar Ari en haar ouders, broertje en zusjes uiteindelijk in Zundert zijn ondergebracht. Pas in juni konden ze weer naar Waarde terugkeren.

Nu veilig achter de dijken

Ondanks de indruk die de rampnacht op de toen nog jonge Ari heeft gemaakt is ze op later leeftijd niet bang voor stormen en hoogwater. “Ik woon vrij dicht bij het water. De dijken zijn hier veel hoger geworden na de ramp en ik ga vaak kijken naar het water, dat vind ik altijd wel mooi.” Ari kan zich niet voorstellen dat het daar overheen komt, zegt ze. Zeeland is nu veilig achter de dijken.

Foto’s op tafel

Toch komt elk jaar rond deze tijd de ramp weer ter sprake. “Als de kleinkinderen hier zijn, dan komen de foto’s op tafel en dan wordt er over gesproken.” Voor hen is het een verhaal. “Maar wél een verhaal dat verteld moet worden.” Want de ramp mag nooit vergeten worden, benadrukt ze, ook als er over een aantal jaar geen mensen meer leven die de overstromingen hebben meegemaakt.

Foto: Herdenkingsbijeenkomst, van links naar rechts wethouder Maarten Both, waarnemend burgemeester Petra van Wingerden en wethouder Kees Verburg

Foto: Adri Cornelisse vertelt haar verhaal over de rampnacht van 31 januari op 1 februari 1953. (Gemeente Reimerswaal)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden