Afscheid van schoolgebouw De Regenboog in Nieuwdorp

NIEUWDORP – Ouders en leerkrachten hebben donderdag de handen ineengeslagen om alle spullen van basisschool De Regenboog in Nieuwdorp in te pakken. Alles verhuist naar het voormalige schoolgebouw aan de Hertenweg. Tijdelijk. Want over goed twee jaar moet er op de Prinses Irenestraat een gloednieuw schoolgebouw staan, als onderdeel van een multifunctionele accommodatie.

Het is het einde van een tijdperk. Het huidige gebouw, dat er sinds 1961 staat, zal worden gesloopt. Woensdag 21 juli 2021 was er de allerlaatste schooldag. “Natuurlijk hoort dit gebouw bij het dorp”, zegt schooldirecteur Pieter Goudappel. “Het is een begrip. We hebben leerlingen, kinderen van ouders die hier zelf nog op school hebben gezeten. Maar we merken ook dat onze visie belemmerd wordt door dit gebouw. De tijd dat kinderen binnenkwamen en een jaar lang in hetzelfde klaslokaal met dezelfde juf of meester zaten is wel voorbij.”

Dorpshuis

Het nieuwe schoolgebouw dat daar op dezelfde plek voor terugkomt, zal wel aan de eisen van deze tijd voldoen. Het gaat onderdeel uitmaken van een multifunctionele accommodatie (MFA), waarin ook de naastgelegen Bethelkerk en de voormalige pastorie zijn betrokken. Die laatste twee blijven overigens wel in tact, maar zullen nieuwe functies (erbij) krijgen. Zo gaat de kerk ook dienst doen als dorpshuis. In het nieuwe schoolgebouw wordt ook de kinderopvang gerealiseerd en er komt een nieuwe gymzaal.

Overbelast

Als alles volgens planning verloopt zou de nieuwe MFA eind 2023 klaar moeten zijn. “Tot dusver lopen we op schema”, zegt wethouder Arno Witkam, die zelf ook de handen uit de mouwen stak tijdens het inpakken. “Maar ja, de bouw moet nog wel beginnen. En bouwbedrijven zijn op dit moment overbelast.” De gemeenteraad ging eerder al akkoord met het budget voor het multifunctionele centrum. Einde van dit jaar neemt de raad nog een finale beslissing over het geheel.

Opknapbeurt

Het betekent dat basisschool De Regenboog hoe dan ook de komende twee jaar is ondergebracht in het voormalige schoolgebouw aan de Hertenweg. Er moest nog wel wat gedaan worden om het pand als tijdelijk onderkomen geschikt te maken. “Het heeft een flinke opknapbeurt gekregen, want het heeft zeven jaar leeg gestaan”, zegt Pieter Goudappel. “Er is een opslagruimte gerealiseerd, het heeft een lik verf gekregen, de plafondverlichting is aangepast en ook de wanden in de middenruimte hebben we inmiddels weggehaald. De speeltoestellen staan er en een deel is opnieuw bestraat. We kunnen straks een goede start maken.”

foto: Een deel van de verhuisploeg. Rechts wethouder Arno Witkam. Naast hem schooldirecteur Pieter Goudappel.

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden