Amerikanen eten binnenkort oesters uit Yerseke

YERSEKE – Zeeuwse oester- en mosselproducenten kunnen hun schelpdieren weer naar de Verenigde Staten exporteren. In 2011 was de handel stilgelegd, maar de Europese Unie en de Verenigde Staten bereikten vrijdag een akkoord over de hervatting van de export van mosselen en oesters.

“Het is heel positief dat marktmogelijkheden verruimd worden”, zegt Caroline Verwijs van schelpdierbedrijf Krijn Verwijs. “Het is absoluut interessant, vooral voor oesters. Want die hebben een langere houdbaarheid dan mosselen als je ze op de juiste manier verpakt. Oesters kun je wel veertien dagen bewaren, mosselen maar een dag of zes, zeven.”

Oesterbars met Zeeuwse oesters

Verwijs denkt dat in Amerika wel vraag is naar oesters uit Zeeland. “Je hebt daar heel veel oesterbars, waar ze oesters uit verschillende regio’s aanbieden. Mensen vinden het leuk om verschillende smaken uit te proberen, dus ook Zeeuwse oesters. En Europa is voor Amerikanen altijd interessant.”
Met haar eigen bedrijf doet ze al jaren zaken met de Verenigde Staten. “Tot nu toe alleen met schaaldieren, kreeften dus, maar straks dus ook met schelpdieren. Op het moment dat de handelsbeperkingen worden opgeheven, biedt dat kansen. Maar dat is over en weer. Misschien zien we hier straks ook Amerikaanse schelpdieren.”

Grote zeevruchtenexporteur

De sector is lang bezig geweest met gesprekken om het handelsverbod opgeheven te krijgen, vertelt Verwijs. De handel is in 2011 stilgelegd vanwege verschillen in voedselstandaarden. De Europese Commissie en het Witte Huis onderhandelen al sinds 2015 opnieuw over de zeevruchtenexport. Nederland en Spanje zijn de eerste landen die mosselen zullen uitvoeren naar de VS, terwijl de Amerikaanse staten Massachusetts en Washington oesters naar Europa zullen sturen.
 
De VS is één van de grootste zeevruchtenexporteurs ter wereld. Wereldwijd voert het land voor 4,5 miljard dollar (zo’n 4 miljard euro) aan zeevruchten uit, waarvan de EU meer dan 900 miljoen dollar voor haar rekening neemt.
 
Dit is een bericht van Omroep Zeeland
 
Foto: Pixabay
Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden