Andries Jumelet wil noodopvang Oekraïense vluchtelingen in Vredelust Yerseke

YERSEKE – Voormalig woonzorgcentrum Vredelust in Yerseke zou volgens het Reimerswaalse raadslid Andries Jumelet (CU) een geschikte locatie zijn voor crisisopvang van Oekraïense vluchtelingen. Hij wil dat het college onderzoekt of het leegstaande pand snel is aan te passen voor vluchtelingen uit oorlogsgebied. Afgelopen weekeinde hebben onbekenden brand gesticht in Vredelust maar de schade is volgens hem te overzien.

door: Han Verveem

Deze week is pijnlijk duidelijk geworden dat miljoenen mensen de oorlog in Oekraïne ontvluchten, merkt Jumelet op. “Dictator Putin deinst er niet voor terug om burgerdoelen te bombarderen, zelfs met clusterbommen. Die vluchtelingen moeten ergens in Europa worden opgevangen.”

Bestaande locaties overvol

Voor Jumelet staat echter vast dat ook Reimerswaal een bijdrage moet leveren bij de opvang, met de humanitaire ramp in Oekraïne. Het is nu al duidelijk dat ook Zeeland een deel van de vluchtelingen noodopvang zal bieden, aldus het Reimerswaalse raadslid. “De bestaande locaties voor noodopvang zitten reeds overvol.”

Bekogeld met eieren in 2016 en 2019

Het voormalige zorgcentrum voor ouderen staat al vele jaren leeg en was eerder ook in beeld voor vluchtelingenopvang. In 2016 was Jumelet al voorstander voor huisvesting van vluchtelingen, destijds uit Syrië. Zijn toenmalig pleidooi leidde tot heftige reacties in Yerseke waarbij het huis van het raadslid werd bekogeld met eieren en zwaar vuurwerk. Drie jaar later gebeurde hetzelfde. Jumelet vermoedt dat de recente brandstichting opnieuw in verband staat met protesten tegen komst van vluchtelingen. Concrete aanwijzingen zijn er echter niet, de politie heeft de brand in onderzoek.

Cedrah niet bereikbaar

Het leegstaande Vredelust is eigendom van de reformatorische zorginstelling Cedrah in Barendrecht. Bij Cedrah was vrijdag niemand bereikbaar voor commentaar op de plannen van Andries Jumelet. De zorginstelling heeft wel plannen het gebouw te slopen en vervangen voor nieuwe wooneenheden.

Foto: het leegstaande woonzorgcentrum Vredelust in Yerseke. (Omroep Zeeland)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden