Barendrechtse oud-burgemeester Van Belzen informateur in Reimerswaal

KRUININGEN / BARENDRECHT – Jan van Belzen (67), oud-burgemeester van Barendrecht, is informateur voor de vorming van een nieuwe coalitie in Reimerswaal. SGP-voorman Maarten Both heeft de politicus van reformatorische huize voorgedragen in de Reimerswaalse gemeenteraad, die heeft ingestemd. “Zorgvuldigheid is beter dan snelheid”, aldus Both over het formatieproces. Toch wil hij geen tijd verloren laten gaan: Van Belzen voert al deze week de eerste gesprekken.

door: Han Verbeem

De huidige coalitie van SGP, Leefbaar Reimerswaal en PvdA komt als winnaar uit de bus. SGP en Leefbaar Reimerswaal hebben zetelwinst krijgen elk een zetel erbij en staan nu op respectievelijk 8 en 4 zetels van de 19. Ook de PvdA heeft meer stemmen gekregen maar te weinig voor zetelwinst: de partij blijft staan op 2 zetels. Alle andere partijen hebben ingeleverd, waarbij ChristenUnie en CDA een zetel verliezen.

Verbinder

Als verreweg de grootste raadspartij neemt de SGP het voortouw in het formatieproces in Reimerswaal. De fractie kiest voor Van Belzen vanwege zijn grote staat van dienst al bestuurder, en de oud-burgemeester geldt als een politieke verbinder. Sinds oktober 2021 is hij met pensioen.De opdracht voor de informateur: het vormen van een stabiele meerderheidscoalitie. Het voortzetten van de huidige samenwerking lijkt wellicht voordehandliggend, maar Both wil een breed gedragen bestuur dus liggen alle kaarten nog open. Deze week volgt een gesprek met alle fracties, daarna met vertegenwoordigers. Zodra een coalitieakkoord is bereikt, gaan de betreffende partijen aan de slag met het uitvoeringsprogramma.

Foto: De voormalige burgemeester van Barendrecht, Jan van Belzen, voert de formatiegesprekken in Reimerswaal. (bron – gemeente Barendrecht)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden