Basisscholen aan de slag met elektronisch afval: ‘Een betere wereld begint op zolder’

BEVELANDEN – In veel huishoudens ligt ongebruikte en defekte elektrische apparatuur op zolder. En dat is jammer, vindt Marlin Adriaansen van E-Waste Race De Bevelanden & Tholen. Zij geeft komende week gastlessen op tien basisscholen en legt de kinderen uit hoe ze slim kunnen omgaan met elektronisch afval, oftewel e-waste. “De insteek van de E-waste Race is het inzamelen van e-waste leuk, leerzaam en gemakkelijk te maken”, aldus Adriaansen. De campagne gaat maandag van start bij de Juliana van Stolbergschool in Kapelle en de Schuttevaer in Hansweert.

door: Han Verbeem

 

Het educatieve project voor de gemeenten Borsele, Goes, Kapelle, Reimerswaal, Noord-Beveland en Tholen duurt vier weken. De groepen 8 van de tien scholen gaan de strijd aan met elektronisch afval. “De E-waste Race combineert bewustwording over circulariteit met een fysieke inzamelactie”. Tijdens de E-waste Race leren kinderen op een leerzame en interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, grondstofschaarste, hergebruik en recyclen.

Inzamelen

Na de gastles begint de race pas écht. De komende weken staan de scholieren voor de uitdaging zoveek mogelijk oude en kapotte elektronische apparaten in te zamelen. Die kunnen ze aanbieden bij het elektrinisch afval in de miieustraat, óf laten repareren bij een lokaal Repair Cafe. Inwonrs van de Bevelandse gemeenten die de scholieren hierbij een handje willen helpen, kunnen oude apparatuur aanbieden – mits ze de baterijen eruit hebben gehaald. De kinderen halen de spullen vervolgens bij hen thuis op.

Verstoffen

En er liggen nog veel vergeten spullen, zoals oude laptops en keukanmachtines, te verstoffen op zolders en in gangkasten of schuurtjes. “De helft van het Nederlandse e-waste wordt niet ingezameld”, merkt de gastdocente op. “Terwijl er waardevolle en herbruikbare materialen in zitten die een tweede leven verdienen.” Niet voor niets is het motto daarom: ‘Een betere wereld begint op zolder’.  Onderdelen uit sommige apparaten kunnen zelfs in 95 procent van de gevallen hergebruikt worden. “Daarom is het zo belangrijk dat de E-waste Race bewustzijn creëert over het belang van recycling en hergebruik bij kinderen en hun omgeving”, benadrukt ze.

Foto: Onderdelen van oude apparaten -zoals computers- krijgen een tweede leven bij de E-waste Race in de Bevelanden en Tholen. (Pixabay)

De E-waste Race De Bevelanden en Tholen vindt plaats van maandag 20 maart tot donderdag 20 april. De race is een initiatief in samenwerking van het O.L.A.Z., een samenwerking van de Zeeuwse gemeenten op het gebied van afvalverwijdering, in samenwerking met het ZRD. Zij zorgen ervoor dat het ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terecht komt. Zo komt al het e-waste goed terecht en kan het worden hergebruikt of gerecycled.

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden