Bath heeft vóór de zomer weer een praet’uus op de dijk, huisje in Waarde krijgt opknapbeurt

BATH / WAARDE – Nog vóór de zomer heeft Bath weer een praet’uus, oftewel praathuisje, op de Westerscheldedijk. Dat zegt wethouder Kees Verburg van de gemeente Reimerswaal. Voor zowel de nieuwbouw als de renovatie van het praathuis in Waarde trekt de gemeente 10.500 euro uit.

door: Han Verbeem

Praathuisjes zijn overdekte zitruimten op de dijk, waar en wandelende of fietsende dorpsbewoners en toeristen tot rust kunnen komen. Elk dorp in Reimerswaal heeft er wel één. Tijdens de jaarwisseling is het oude praathuisje in Bath door een vuurwerkbom vernield. Even was er sprake van dat het praathuis van Waarde naar Bath zou verhuizen. Maar wethouder Verburg heeft door die plannen een streep gezet, na protesten van de Dorpsraad Waarde .

Onderdelen hergebruikt

De inwoners van Bath moeten nog een paar maanden geduld hebben, aldus Verburg, maar dan staat er weer een spiksplinternieuw huisje op de dijk. “Het oude praathuis was niet meer te redden”, zegt de wethouder, “maar onderdelen kunnen wel gebruikt worden bij de renovatie van het huisje in Waarde.” Dat is verwaarloosd en heeft een grondige opknapbeurt nodig, waarbij ruiten worden vervangen.

Geen camera’s

Al geruime tijd zijn de praathuisjes in de gemeente Reimerswaal het doelwit van vernielingen. De gebouwtjes staan op afgelegen plaatsen, buiten het zicht van voorbijgangers. Toch denkt wethouder Verburg dat cameratoezicht voorlopig niet nodig is. “Natuurlijk, elk praathuisje is wel een keer aan de beurt geweest maar uiteindelijk valt het allemaal wel mee”, zo relativeert hij. Het is vooral een kwestie van mentaliteit, benadrukt de lokale bewindsman. “De mensen moeten leren met hun handen van de praathuisjes af te blijven.”

Archieffoto: het oude praathuisje in Bath. Begin dit jaar is het verwijderd nadat het onherstelbaar was vernield door een vuurwerkbom.

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden