Bath krijgt praet’uus van Waarde: oude niet te herstellen

BATH / WAARDE – Het dorp Bath heeft binnenkort weer een eigen praet’uus, een openbare eet- en zitruimte voor bewoners en toeristen. Het oude praathuisje is vlak na de afgelopen jaarwisseling met een vuurwerkbom opgeblazen en blijkt onherstelbaar beschadigd. Daarom krijgt Bath het huidige praathuis van Waarde, dat op diens beurt plaatsmaakt voor een nieuw exemplaar – op verzoek van de Dorpsraad. 

door: Han Verbeem

Al wekenlang resteert slechts een lege plek bij de dijk aan de Grensweg. “De inwoners van Rilland en Bath hebben aangegeven dat zij graag een praathuis op de plek terug zien”, zo laat het Reimerswaalse college weten. “Er is behoefte aan een rustpunt, maar het praathuis heeft ook een sociale functie. Het is een plaats van ontmoeting voor zowel de inwoners zelf maar ook voor passanten en bezoekers.” Het huidige huisje in Waarde wordt 15 maart weggehaald en 22 maart aan in Bath geplaatst. Het is niet bekend wanneer Waarde het nieuwe praet’uus krijgt.

Doelwit vernielingen

Op verschillende plaatsen langs de Westerscheldedijk zijn in de gemeente Reimerswaal praathuisjes te vinden. De praathuisjes zijn regelmatig doelwit van vernielingen. Zo is in januari 2019 bij het huisje in Kruiningen een ravage aangericht, waarbij de daders lege wodkaflessen en een zakbijbeltje achterlieten – aldus berichten op social media.

Foto: Het oude praet’uus van Bath in betere tijden. In mei 2020 heeft de provincie het laten bestickeren met toeristische afbeeldingen. (persfoto provincie Zeeland)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden