Bergse raad wil zelf locatie ‘Zeeuws’ hoogspanningsstation bepalen

HALSTEREN / ZIERIKZEE – De gemeenteraad van Bergen op Zoom zet de Zeeuwen voor het blok. De Brabanders willen zélf bepalen waar het nieuwe 380kV-hoogspanningsstation van TenneT in Halsteren komt te staan. Dat heeft de Bergse raad donderdagavond besloten. Daarmee heeft Schouwen-Duiveland minder vrijheid in de locatiekeuze van het station bij Zierikzee. De raad van Schouwen is donderdag 23 december aan zet.

Door: Han Verbeem

In Schouwen komt bij Zierikzee een 150kV-station te staan, De afstand tot het station in Halsteren mag maximaal 30 kilometer zijn, om een ondergrondse kabelverbinding mogelijk te maken. Bij een langere afstand is een bovengrondse verbinding nodig en de Zeeuwen willen absoluut géén masten in het landschap. De raad van Schouwen spreekt zich 23 december uit, tijdens een extra ingelaste raadsbijeenkomst.

Netversterking

Beide hoogspanningsstations zijn nodig voor de netversterking in West-Brabant en Zeeland. Nog in januari wil de Bergse raad bepalen waar het station komt te staan, aan de Brabantse zijde van de nieuwe hoogspanningsverbinding naar Schouwen-Duiveland. Driekwart van de raadsleden steunen een motie van het CDA.

“Bergen op Zoom moet de regie hebben over de eigen toekomst”, zegt de Bergse CDA-voorman Hans-Peter Verroen. Maar onder meer het blok van vier linkse partijen en D66 vinden dat het Bergse verzet geen zin heeft.

Vijf locaties

Voor het 380kV-station zijn vijf locaties in beeld, in de Auvergnepolder langs het Schelde-Rijnkanaal. Twee daarvan zijn in de zuidzijde van de polder en drie in het noordelijk deel. Een extra zoekgebied – bij de Ster van Lepelstraat – is inmiddels afgevallen.

Voor de bühne

Het is een gelopen race, stelt Louis van der Kallen (BSD) omdat de tijd dringt. “Bergen kan een voorbeeld nemen aan de raad van Schouwen-Duiveland die eendrachtig een keuze heeft gemaakt.” Hij noemt de CDA-motie “mosterd na de maaltijd” en een “spel voor de bühne.” Toch stemden 24 van de 32 aanwezige raadsleden vóór en vragen ze de minister om geen aanwijzingsbesluit te nemen en dit aan de Bergenaren zelf over te laten.

Foto: Impressie van het 380kV-station in Halsteren. (Omroep Zeeland)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden