Beveland is booming: bedrijfsgronden Reimerswaal nu al uitverkocht

KRUININGEN – De vierkante meters bedrijvengrond gaan in Zuid-Beveland als zoete broodjes over de toonbank. Vooral in Goes, Reimerswaal en Kapelle gaat het hard. Ondanks de coronacrisis, zijn het juist de lokale ondernemingen die kiezen voor uitbreiding: “Het is goed dat er zoveel interesse is maar het is extra mooi dat de verkoop ook lokale werkgelegengeid met zich meebrengt.”

door: Han Verbeem

Op bedrijventerrein Olzendepolder-4 (fase 1 en 2) in Yereseke was 9 hectare beschikbaar. Bij  De Poort (fase 3’) in Rilland was dat 8 hectare. Daarmee kon de gemeente zeker tot 2025 toe, zo was de verwachting. Maar inmiddels is elke vierkante meter al vergeven. “De laatste 1.500 meters, op industriegebied De Poort in Rilland, zijn nu verkocht”, zegt Arjen Meeuwsen, bedrijfscontactfunctionaris bij de gemeente Reimerswaal.

Lokale werkgelegenheid

In Reimerswaal gaat het enerzijds om nieuwe bedrijven maar ook bestaande, lokale ondernemingen die ondanks de coronacrisis de gronden met duizenden vierkante meters kopen. “Het zijn vooral lokale ondernemingen die ruimte nodig hebben om te groeien. Het is goed dat we zo snel verkopen maar extra prettig om te zien dat het ook lokale werkgelegenheid met zich meebrengt”, zegt Meeuwsen. Voorbeelden zijn installatiebedrijf Van de Velde en transportbedrijf Kotra in de Olzendepolder en Verwijs Fish op De Poort.

Goes en Kapelle

Kapelle bereidt nu een nieuw bedrijventerrein ten zuiden van de A58 voor: Smokkelhoek-2. In Goes zijn de voorbereidingen voor bedrijvenpark Deltaweg in volle voorbereiding. Naar verwachting kunnen volgend jaar de eerste bedrijven zich daar vestigen.

Wel hebben een fruitteler en een hotelbedrijf bezwaar gemaakt bij de Raad van State. ‘Bedrijventerrein Deltaweg zou niet nodig zijn’, is het argument, ‘want elders in de regio zou nog uitbreidingsruimte beschikbaar zijn’. Meeuwsen ontkent dat argument. “Sterker nog: de huidige plannen moeten worden aangepast omdat we in Reimerswaal al uitverkocht zijn. Het is sneller gegaan dan we hadden ingeschat.”

Nieuwe uitbreidingen tot 2030

Daarom werken de Bevelandse gemeente aan nieuwe afspraken waarmee in elk geval tot 2030 nieuwe gronden beschikbaar moeten zijn. Over de locaties en het aantal vrij te geven hectares moet de politiek de komende tijd beslissen.

Booming

Wethouder Jon Herselman van de gemeente Kapelle bevestigt de populariteit van Zuid-Beveland. “Van Bergen op Zoom tot Goes staan ondernemers te dringen om hun bedrijf te vestigen of uit te breiden. De gunstige ligging langs de A58, de spoorlijn en de directe nabijheid van wereldhavens maakt Zuid-Beveland in economisch opzicht aantrekkelijk.”

Foto: Op bedrijventerrein De Poort in Rilland zijn van de beschikbare 8 hectare inmiddels de laatste 1.500 vierkante meter verkocht. (Google StreetView)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden