‘Boompje groot, plantertje dood’: ook aan monumentale bomen komt in Kapelle een eind

KAPELLE – Drie monumentale en beeldbepalende bomen in Kapelle gaan binnenkort tegen de vlakte. De bomen zijn ziek en niet meer te redden – zegt wethouder Jon Herselman. Na de zware storm van deze week is Kapelle alert op gevaarlijke bomen: “Mensen zijn belangrijker.”

door: Han Verbeem

Het gaat om een esdoorn aan de Biezelingsestraat en twee beuken bij het kerkhof aan de Kitskinderscheweg. Met name de esdoorn is “een reus van een boom”, aldus Herselman, waarvan de kap de nodige voeten in de aarde heeft. “Deze zal in drie fasen worden gekapt en daarbij moet ook het verkeer worden omgeleid.” De Biezelingssestraat is een drukke, doorgaande weg van de dorpskern naar de afslag Kapelle-Zuid van de A58.

‘Boompje groot, plantertje dood’

Kapelle is trots op het groene karakter van de gemeente en houdt de oude bomen in ere. Er is zelfs een lijst van bijzondere en beschermde exemplaren die momenteel wordt bijgewerkt. “Inwoners kunnen zelf een boom voordragen voor de lijst”, aldus de wethouder. Generaties van Kapellenaren hebben zo hun eigen herinneringen aan de bomen. “Maar: boompje groot, plantertje dood”- zo relativeert Herselmsn de gang van zaken.

Reuzenzwam

En net als bij mensen is ook voor bomen de levensduur eindig. “Deze drie zijn ├ęcht op”, moet Herselman toegeven. De esdoorn is aangetast door schimmel en in de twee beuken woekert een reuzenzwam. “Het rottingsproces is niet meer tegen te houden.”

Geen enkel risico

Voor een buitenstaander lijken de bomen misschien nog solide, van binnen zijn ze ernstig verzwakt – merkt de wethouder op. “Na storm Corry komt er weer een andere, Diana of hoe die ook mag heten We kunnen geen enkel risico nemen.”

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden