Boosterprik versneld van start

GOES – Het aantal COVID-19 infecties in Nederland loopt op. Om de beschermingsgraad tegen het virus te verhogen, begint GGD Zeeland vanaf vrijdag 19 november met het prikken van boostervaccinaties: een extra prik om de bescherming tegen COVID-19 op peil te brengen. Ook bewoners van zorginstellingen en zorgmedewerkers krijgen binnenkort een boostervaccinatie aangeboden. 

Een boostervaccinatie is een extra vaccinatie bovenop de eerdere basisvaccinatie(s). Het is een prikkel voor het afweersysteem en bedoeld om de bescherming tegen COVID-19 te versterken. De booster beschermt tegen ernstige ziekte en sterfte door het coronavirus. Mensen ouder dan 80 krijgen de boostervaccinatie als eerste aangeboden, omdat zij na de eerste vaccinatie(s) een minder hoge bescherming bereiken tegen corona.

 

Uitnodigingsbrieven eind november

Het RIVM verstuurt vanaf 18 november de eerste uitnodigingsbrieven voor de boostervaccinaties, te beginnen bij de leeftijdsgroep 80+. Wie de brief heeft gekregen, kan de Landelijke Vaccinatie Afsprakenlijn bellen om een afspraak te maken op een gewenste locatie en datum. Als de mensen van 80 jaar en ouder aan de beurt zijn geweest, volgt de leeftijdsgroep van 60 tot en met 79 jaar.

 

Locaties dichtbij huis

Vanaf 19 november starten we met het zetten van de eerste boosterprikken in onze huidige locaties. Vanaf 23 november gaan we onze locaties uitbreiden. Zo kan een afspraak voor de boosterprik gemaakt worden op een vaccinatielocatie in de buurt. Op de Bevelanden in Goes (Zeelandhallen, Da Vinciplein 4) en in Colijnsplaat (De Brug, Havelaarstraat 101d). De locatie in Goes is geopend maandag tot en met donderdag van 09.00 tot 18.00 uur, de locatie in Colijnsplaat alleen op vrijdag van 09.00 tot 18.00 uur.

 

Zorgpersoneel

Ook zorgpersoneel met direct patiëntcontact krijgt een boostervaccinatie aangeboden. Dit om te voorkomen dat het personeel in de zorg ziek wordt door corona. Door het sterk toenemende aantal besmettingen met het coronavirus, worden ook meer mensen opgenomen in het ziekenhuis. De druk op de zorg neemt daarmee nog verder toe. De boostervaccinatie moet voorkomen dat het personeel in de zorg ziek wordt door corona.

Booster met een mRNA-vaccin

Iedereen die in aanmerking komt voor een boostervaccinatie, krijgt een mRNA-vaccin van Moderna of BioNTech/Pfizer. Dit is afhankelijk van de beschikbaarheid op de locaties en er is geen vrije keuze in. Kreeg iemand eerder Janssen of AstraZeneca? Ook dan wordt de booster een van deze twee mRNA-vaccins.

Derde prik voor mensen met een ernstige afweerstoornis

In oktober kregen mensen met een ernstige afweerstoornis een uitnodiging voor een derde coronavaccinatie. Zij kregen deze uitnodiging via een medisch specialist, omdat zij mogelijk niet voldoende antistoffen tegen COVID-19 hadden aangemaakt. Deze derde prik is onderdeel van de basisserie met COVID-19-vaccinaties.  Na deze derde prik geldt dan ook een interval van minimaal 6 maanden totdat iemand in aanmerking komt voor de boosterprik.

Geen gevolgen voor coronabewijs

Zowel het coronabewijs voor reizen binnen Europa (DCC) als het coronatoegangsbewijs voor toegang tot activiteiten in Nederland blijven geldig. De QR-code blijft dus gewoon werken.

Eerste of tweede prik
Sinds augustus zijn we van grootschalig vaccineren overgestapt op een andere strategie: het fijnmazig vaccineren. Daarbij worden inwoners dichtbij en zonder afspraak gevaccineerd en bieden we laagdrempelig iedereen zijn eerste of tweede prik aan. En dat blijkt een succes: in totaal zijn er 10881 prikken gezet via mobiele locaties. Je kunt je de komende weken daarom nog steeds voor je eerste of tweede prik blijven melden bij een mobiele vaccinatielocatie. Op www.ggdzeelandprikt.nl zijn alle priklocaties en tijden te vinden. Vanaf volgende week is het ook mogelijk om je voor je eerste of tweede prik te melden op één van de vaste vaccinatielocaties.

 

Foto: Pixabay

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden