Burgemeester en wethouders vertellen kinderen over verkiezingen

’s-GRAVENPOLDER – Burgemeester en wethouders van Borsele staan deze week op een aantal basisscholen voor de klas, om de kinderen iets te vertellen over wat een gemeente doet en hoe de verkiezingen in elkaar zitten. De gastlessen zijn een idee van kinderburgemeester Thomas Heijboer.

Volgens Thomas neemt de gemeenteraad beslissingen over allerlei zaken die ook kinderen aangaan, zoals de bibliotheek in het dorp, een trapveldje en een goede speeltuin. Maar veel kinderen hebben maar nauwelijks een idee hoe dat gaat. Daarom lanceerde Thomas al voor hij kinderburgemeester werd het idee om het dagelijkse gemeentebestuur uit te nodigen om er op de Borselse scholen iets over te vertellen. Zeven scholen doen in deze week voor de gemeenteraadsverkiezingen mee.

Wie is de baas?

Burgemeester Gerben Dijkersterhuis trapte de serie gastlessen af in Thomas’ eigen klas van de Koningin Julianaschool in ’s-Gravenpolder. Volgens Dijksterhuis is het belangrijk dat ook kinderen het nodige leren over wat de gemeente doet, wie de baas is in de gemeente en hoe het gaat met verkiezingen. “We zien dat niet iedereen die mag stemmen ook gaat stemmen”, zegt hij. “Als je op jonge leeftijd meekrijgt wat het betekent en hoe het werkt, kun je alvast enthousiast gemaakt worden voor de verkiezingen.”

Luister hieronder naar wat de burgemeester, de kinderburgemeester en een aantal kinderen van de Koningin Julianaschool van de gastles vonden.

foto: Kinderburgemeester Thomas Heijboer en burgemeester Gerben Dijksterhuis voor de klas. (© Streekomroep De Bevelanden)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden