Burgemeester Reimerswaal sluit twee drugspanden in Yerseke

YERSEKE – Waarnemend burgemeester Van Wingerden-Boers heeft woensdag 20 januari twee panden in Yerseke gesloten wegens overtredingen van de Opiumwet. Het betreft een sluiting van een woning aan de Marijkelaan voor de duur van zes maanden en sluiting van een bedrijfspand aan de Molendijkseweg voor de duur van twaalf maanden.

 

Op 30 november 2021 is in de woning aan de Marijkelaan door de politie een handelshoeveelheid softdrugs aangetroffen. Op dezelfde datum zijn in het bedrijfspand aan de Molendijkseweg door politie stoffen aangetroffen die duiden op productie van en handel in harddrugs. Daarnaast werden in het bedrijfspand onder meer automatische vuurwapens, revolvers, geweren, 3D printers waarmee vuurwapenonderdelen konden worden geprint en diverse onderdelen van vuurwapens aangetroffen.

Beleidsregels Opiumwet

De sluitingen zijn gebaseerd op basis van artikel 13b van de Opiumwet (ook wel Wet Damocles) genoemd en het bijbehorende gemeentelijke Damoclesbeleid. In dit beleid is vastgelegd hoe wordt omgegaan met het aantreffen van een handelshoeveelheid soft- of harddrugs en strafbare voorbereidingshandelingen in het kader van de Opiumwet in een woning of lokaal.

De aanwezigheid van drugs of stoffen die duiden op productie van of handel in drugs in een woonwijk of op een bedrijventerrein vormt een gevaar voor de openbare orde. Dit kan leiden tot onveiligheid voor de omwonenden en omgeving door de aantrekkingskracht van het pand op criminele activiteiten. Om deze situatie te beëindigen en eventuele overlast weg te nemen is besloten de beiden panden te sluiten. “De wetenschap dat een woning of een bedrijfspand deel uitmaakt of heeft gemaakt van het criminele circuit kan door omwonenden, gebruikers en bezoekers van de locaties als bedreigend en onveilig worden ervaren. Door sluiting worden de panden voor iedereen zichtbaar uit het criminele circuit gehaald en geven wij een krachtig signaal dat deze activiteiten niet worden getolereerd en vergaande consequenties heeft.”, aldus burgemeester Van Wingerden-Boers. “Met name het aantreffen van wapens geldt voor de gemeente als een verzwarende omstandigheid en reden om het bedrijfspand voor een langere periode te sluiten.

Aanpak ondermijning

Criminele organisaties maken enorme winsten met drugshandel. Vaak wordt dat illegaal verkregen vermogen geïnvesteerd in legale branches, zoals vastgoed en horeca. Die vermenging van boven- en onderwereld, ook wel ondermijning genoemd, is uiterst zorgelijk. Overheidspartners als politie, Openbaar Ministerie, gemeenten en de Belastingdienst werken samen bij de aanpak van verdachte zaken en personen. Deze integrale aanpak vergroot de slagkracht van de overheid tegen georganiseerde criminaliteit. Ook is het belangrijk dat inwoners zich ervan bewust zijn dat dit soort activiteiten onze samenleving ontwrichten.

Melden

Ook inwoners kunnen helpen drugscriminaliteit te bestrijden. Vermoedens van criminele activiteiten kunnen onder meer telefonisch gemeld worden bij de politie (0900-8844) of Meld Misdaad Anoniem (0800-7000).

 

Foto: Pixabay

 

 

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden