Coronageld Noord-Beveland nauwelijks naar getroffen cultuursector: ‘60.000 euro blijft liggen’

WISSENKERKE – Slechts een fractie van de ruim 64.000 euro coronasteungeld voor Noord-Beveland, zo’n 3.800 euro, zou vorig jaar naar de zwaar getroffen cultuursector zijn gegaan. “Onaanvaardbaar”, vindt raadslid Inez Flameling (PvdA). “De sector staat het water aan de lippen”. Daarom dient ze vanavond tijdens de raad een motie in, om het resterende bedrag zo snel mogelijk toe te kennen,

door: Han Verbeem

Flameling vindt dat wethouder Pim Schenkelaars méér moeite had moeten doen om de noodlijdende cultuurclubs te benaderen. In 2021 heeft de gemeente Noord-Beveland van het Rijk in totaal 64.307 euro ontvangen om de sector te compenseren voor de geleden schade en inkomstenderving door de coronacrisis.

Water aan de lippen

Daarvan heeft Noord-Beveland 3.789 euro uitgegeven, via een provinciaal steunfonds. Dat is omgerekend 50 cent per inwoner. “Een schijntje”, aldus Flameling, “Bij veel mensen die hun brood verdienen in de cultuursector staat het water aan de lippen”, stel ze. “Het onaanvaardbaar is dat de toekenning van dit geld zo lang duurt.”

Nog steeds beschikbaar

Volgens wethouder Schenkelaars is de resterende 60.000 euro niet verloren: het is nog steeds beschikbaar voor wie het nodig heeft. Zowel clubs, verenigingen en instellingen kunnen er aanspraak op maken. Maar van de culturele sector – zoals de bereikbaarheid van de schouwburg of bioscopen in Goes. “Die zijn er op Noord-Beveland niet”, zegt hij. Schenkelaars bestrijdt dat er aanvragen zijn blijven liggen. “Er is gewoon niet meer aanspraak gemaakt op het steungeld.”

Passende besteding

De compensatieregeling is volgens Flameling bedoeld voor de lokale en regionale infrastructuur. Zoals die van poppodia, culturele gezelschappen, bibliotheken, musea, kunst- en cultuureducatie, beeldende kunstinstellingen, filmtheaters, amateurkunstinstellingen en festivals. Het PvdA-raadslid wil dat “per direct naar een passende besteding van het geld wordt gezocht.”

Ambtelijke ureninzet

Onlangs stelde Flameling schriftelijke vragen aan het Noord-Bevelandse college over de verdeling van de coronasteungelden. De wethouder heeft extra ambtelijke uren ingezet om de cultuursector het helpen. Maar, zo benadrukt hij: de inzet is niet met steungeld betaald. “Het laat wél zien dat we als gemeente veel moeite doen om de getroffen cultuursector te bereiken.”

Coulant opgesteld

De wethouder stelt zelfs, dat het college zich coulant zou hebben opgesteld naar de cultuursector op het eindeloze eiland. De al toegekende subsidies voor evenementen die niet of gedeeltelijk zijn doorgegaan, hoefden niet terugbetaald te worden. Daarnaast blijft Noord-Beveland in gesprek met culturele instellingen, om te zien waar ondersteuning nodig is. Noord-Beveland neemt deel aan de samenwerking van de Zeeuwse gemeenten: Samen in Zee. Vanuit deze regeling zou ook voldoende ondersteuning zijn voor de noodlijdende sector, blijkt uit het wantwoord.

Foto: Het Eindeloos Eiland Festival (EEF) in Wissenkerke, hier een archieffoto. Het festival ging in 2021 weliswaar door, maar in een kleinschalige opzet met minder bezoekers. (Omroep Zeeland)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden