De grenzen aan de groei van het toerisme op Noord-Beveland: eilanders zoeken balans tussen lusten en lasten

KAMPERLAND – Het toerisme heeft Noord-Beveland  welvaart en voorspoed gebracht. De economie draait voor een belangrijk deel op de recreatie van het ‘eindeloos eiland’. Maar de groei raakt de grenzen, zo is duidelijk tijdens een themabijeenkomst in De Schotsman van woensdagavond. Het toerisme brengt lusten maar ook lasten en de eilanders zoeken naar de balans.
 
door: Han Verbeem
 
De bijeenkomst is georganiseerd door de CDA in Noord-Beveland met in totaal dertig aanwezigen. Ondernemers, politici en vertegenwoordigers van bedrijfsleven moeten vooral met elkaar in gesprek blijven – benadrukt Johan Sandee. “Mensen praten nog steeds teveel óver elkaar en niet mét elkaar”, zegt de CDA-voorman.

Teveel van het goede

De druk op het eiland is groot, zeker tijdens de piekperiode in de zomer. Dan zijn er 1,3 miljoen overnachtingen, becijfert Sandee, en dit getal is door corona vertekend. Mogelijk komt het dit jaar op 1,5 miljoen. Het komt neer op 11,5 toeristen per huishouden. En de groei zet door, zo blijkt uit een onderzoek van Impuls Zeeland en het Kenniscentrum Kusttoerisme van de HZ : Noord-Beveland kan de komende jaar rekenen op een groei van 40 tot 50 procent. “Dat is echt teveel van het goede.” 

Huisarts

De eilanders hebben het er soms maar moeilijk mee. “In de zomer kunnen we nauwelijks bij de huisarts terecht”, zo klinkt het uit de zaal. Maar tegelijk volgt een tegengeluid: “Dankzij het toerisme zijn er hier huisartsen.” Want met 7.500 inwoners is Noord-Beveland in aantal de kleinste gemeente van Zeeland. En weer een ander vult aan: “We zouden nooit als zelfstandige gemeente kunnen bestaan zónder de recreatie.” Kansen zijn er ook voor de kleinere campings en agrotoerisme. Ook daar zoekt het eiland de balans: de gemeente wil de toeristenbelasting ook sneller laten stijgen voor de grotere recreatiebedrijven dan voor de kleinere familiecampings. Een initiatief van CDA, merkt Sandee op, dat inmiddels ook door andere Noord-Bevelandse partijen is opgepakt. 
 
Foto: De bijeenkomst ‘Toerisme, lust of last’, in De Schotsman in Kamperland.
Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden