De laatste week was surreëel, De Fruitschuur is dicht.

KAPELLE – Het metalen hek is definitief gesloten aan de Abdijstraat 2. Zaterdag was de laatste dag dat De Fruitschuur open was. Een begrip in de regio voor verse groenten en fruit en planten aangevuld met diervoeders en tuinbenodigdheden. Ontstaan in de jaren 60 van de vorige eeuw toen de vader van Kees IJzerman in de schuur groenten ging verkopen. In eerste instantie op kleine schaal maar het bedrijf groeide snel. De laatste decennia werd de scepter gezwaaid door het echtpaar Kees en Monique IJzerman.

Vanaf 1987 stonden Kees en Monique aan het hoofd van de onderneming. Naast hen waren door de jaren heen een 15-tal medewerkers actief. Personeelsverloop was er nauwelijks waardoor een hechte band met de klanten opgebouwd werd. Klanten niet alleen uit Kapelle of Biezelinge maar ook uit de buurgemeenten Reimerswaal, Goes en Borsele. De Fruitschuur voorzag duidelijk in een streekbehoefte.

Groot was de schok toen begin 2021 bekend werd dat De Fruitschuur zou gaan verdwijnen. Het nieuws kwam ietwat bedekt naar buiten. De Aldi en Action, op steenworp afstand van De Fruitschuur, kondigden aan nieuwbouw te zullen gaan plegen in een naastgelegen boomgaard. Het pand waar beide bedrijven in gehuisvest zijn was eerst van een investeringsmaatschappij. Aldi heeft het pand later overgenomen. Inmiddels werd overleg gevoerd met de gemeente Kapelle die Aldi en Action en de later toegevoegde Fruitshop akkoord wilden verlenen mits er geen nieuwe winkels zouden terugkomen in het huidige onderkomen. Vooral de veiligheid van winkelend personeel en verkeersdeelnemers was de laatste jaren in het gedrang gekomen door toename van het vrachtverkeer naar de winkels; een ongewenste situatie voor alle betrokkenen.

Op het terrein van De Fruitschuur zou ook een en ander veranderen. Een andere initiatiefnemer had het plan opgevat om seniorenwoningen te gaan bouwen. De initiatiefnemers van dit particuliere plan hadden aangekondigd zelf hun intrek te willen nemen in de woning bij de schuur. Ook deze plannen vielen goed bij de gemeente Kapelle. Omwonenden en betrokkenen werden geïnformeerd over de ophanden zijnde plannen. Voor De Fruitschuur betekende dit een definitief einde.

De laatste week voelde voor het personeel surreëel aan. Er werd niet meer bevoorraad en klanten kwamen nu eens niet voor een kilo of 3 aardappelen en wat groente maar om afscheid te nemen waarbij emoties soms de vrije loop kregen. Afscheid van Kees, Monique maar in het bijzonder ook van het personeel wat hen al die jaren bediend had.

Verdere uitwerking van de plannen voor nieuwbouw kan op zijn vroegst pas in het laatste kwartaal van het jaar verwacht worden. Eerst moeten bestemmingsplannen gewijzigd en verschillende procedures doorgelopen en afgerond worden. En Kees en Monique…die worden nu nog gezien als ze de honden uitlaten, dieren waar ze een speciale voorliefde voor hebben die ze graag met hun klanten deelden.

Foto: De Fruitschuur, Kapelle (Streekomroep de Bevelanden)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden