De opmars van de snellaadpaal: dertig procent rijdt elektrisch in 2030

WEMELDINGE – De opkomst van de elektrische auto gaat razendsnel. De grote autoproducenten nemen de komende jaren afscheid van de benzine- en dieselmotoren en daarmee kiezen nu al meer en meer automobilisten voor elektrisch. Een forse opgaaf voor Roel Clement: hij mag tot 2030 duizenden snellaadpalen plaatsen in de regio. Palen die bovendien duurzame Zeeuwse elektriciteit leveren.

door: Han Verbeem

In 2030 zal éénderde van alle auto’s die in Zeeland op de weg rijden, een elektromotor hebben – verwacht Clement. Hij is mobiliteitsdeskundige bij een grote agrarische coöperatie in Wemeldinge, die zogeheten ‘snellaadpalen’ levert aan gemeenten in de regio. En het gaat snel. Als de ontwikkeling in dit tempo doorgaan, is binnen vijfentwintig jaar de benzinemotor verleden tijd. De elektriciteit is duurzaam, van Zeeuwse windparken en zonnepanelen. Zelfs als héél Zeeland elektrisch rijdt is er voldoende stroom beschikbaar, daarvoor zijn geen extra duurzame energieprojecten nodig – verwacht hij.

Omslagpunt bereikt

“Nog geen jaar geleden was voor veel automobilisten de aanschaf van een elektrische auto nog iets uitzonderlijks. Daar moest je bewust voor kiezen. Nu hoor ik mensen verdedigen waarom ze juist een benzinemotor komen en nog even wachten met elektrisch rijden. Het omslagpunt is bereikt”, aldus Clement.

Steeds sneller

De snellaadpalen maken het mogelijk om binnen twintig minuten de accu voor 80 procent weer op te laden. Voor een snelle laadbeurt moeten de autorijders wel extra betalen. De meeste rijders kiezen ervoor om de auto ’s avonds aan de laadpaal te zetten. De snelladers worden ook steeds sneller en Clement verwacht dat de nieuwe generatie laadpalen binnen vijf minuten de accu kunnen opladen. Ook de accu’s worden beter en krachtiger.

Parkeerdruk

Kapelle -thuisbasis van Clement- is een gemeente die voorop loopt met de plaatsing van snellaadpalen. Wethouder Siwart Mackintosh vindt het belangrijk dat juist in de woonwijken voldoende palen beschikbaar zijn. Ze komen te staan bij reguliere parkeervakken, die overigens óók toegankelijk blijven voor benzinerijders. Voorlopig, tenminste, want Mackintosh wil niet dat de palen tot extra parkeerdruk in de gemeente leiden.

Andere gemeenten willen de parkeervakken juist wél vrijhouden voor elektrorijders, om te voorkomen dat er een tekort aan laadplekken ontstaan.

Dringen bij de paal?

Het zal niet mogelijk zijn om óveral palen te plaatsen – ook al krijgen ze een onopvallend karakter en worden ze ‘vermomd’ als gewone lantaarnpaal om het straatbeeld niet te ontsieren. Wordt het dan straks dringen bij de paal als iedereen elektrisch rijdt? Laadpaaldeskundige Clement verwacht het niet. “Het vraagt alleen om een andere manier van rijden én opladen”, zegt hij. “Slimmer omgaan met tijd en elektriciteit.”

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden