Definitief geen rondweg Yerseke, verbreding Zanddijk gaat 64 miljoen euro kosten

KRUININGEN/YERSEKE – De provincie kiest definitief voor het verbreden van de Zanddijk. Dat zei gedeputeerde Harry van der Maas bij de presentatie van de plannen voor de Zanddijk. Een nieuwe rondweg door de polder, zoals tegenstanders van de verbreding graag willen, is wat Van der Maas betreft geen optie.

De totale kosten van de verbreding van de Zanddijk worden geschat op 63,9 miljoen euro, waarvan de provincie 58,5 miljoen euro betaalt. Met dat geld worden onder meer drie fietstunnels gemaakt en een viaduct over het spoor aangelegd.

Minder breed dan gedacht

De Zanddijk zelf kan door een damwand te slaan iets minder breed worden dan oorspronkelijk bedacht. Daardoor blijft er parallel aan de Zanddijk een weg lopen en hoeven er minder huizen door de provincie aangekocht te worden.

Volgens de oorspronkelijke plannen moesten voor het traject vijf huizen door de provincie overgenomen worden. Twee huizen heeft de provincie inmiddels aangekocht. Doordat de dijk minder breed wordt, moet er langs de dijk nog één huis aangekocht worden. Volgens de oorspronkelijke plannen waren dat drie huizen. De provincie gaat nu in gesprek met de bewoners van die panden. Mochten zij toch liever hun huis verlaten omdat de nieuwe dijk te dicht bij hun huis komt te staan, dan kunnen zij hun woning alsnog verkopen aan de provincie. Ook met de bewoners van het laatste huis dat aangekocht moet worden, zegt de provincie in gesprek te zijn. De Zanddijk is een beladen dossier. Provinciale Staten stemden eind 2020 al voor verbreding. Tegenstanders hoopten desondanks dat de provincie alsnog zou kiezen voor een nieuwe weg door de polder. Dat poldertracé was volgens de provincie te duur zijn. Daarom hebben zij gekozen voor de goedkopere variant waarbij de nieuwe weg over de huidige Zanddijk komt te liggen.

Hoop

Tegenstanders vrezen dat er bij het aanpakken van de huidige weg veel onvoorziene zaken opdoen, omdat er gebouwd wordt op een al bestaande structuur. Een nieuwe weg door de polder zou volgens hun onderzoek 72,5 miljoen euro kosten. Zij hoopten tevergeefs dat de provincie alsnog voor een rondweg rond Yerseke zou kiezen. Provinciale Staten en de gemeenteraad van Reimerswaal moeten zich nu uitspreken over de plannen van het provinciebestuur. Als alles volgens de plannen van Gedeputeerde Staten gaat, kan er in 2025 begonnen worden met het verbreden van de Zanddijk. In 2027 moet de nieuwe weg dan klaar zijn.

Dit is een bericht van Omroep Zeeland

Foto: De Zanddijk bij Yerseke staat bekend als een gevaarlijke weg (© Omroep Zeeland)

 
Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden