Dikke zeven voor Reimerswaal, maar burgemeester leunt niet achterover

KRUININGEN – De gemeente Reimerswaal krijgt van de inwoners een dikke zeven, zo blijkt uit een klanttevredenheidsonderzoek onder de inwoners naar de gemeentelijke organisatie. Burgemeester José van Egmond is tevreden maar ziet in het onderzoek vooral een aanleiding om de dienstverlening nog eens goed tegen het licht te houden.

door: Han Verbeem

In totaal hebben 443 inwoners meegedaan aan het onderzoek; ze vulden een vragenlijst in via de gemeentelijke website of op een papieren formulier. Het onderzoek is een zogeheten nulmeting: het is voor het eerst dat Reimerswaal de mening van de burgers vraagt. “Van hieruit kijken we wat er beter kan”, zegt Van Egmond. Reimerswaal wil regelmatig nieuwe onderzoeken houden die de gemeente helpen het dienstverlening op peil te houden.

Niet te ingewikkeld

De inwoners mogen rapportcijfers uitdelen voor de uiteenlopende gemeentelijke diensten, van het doen van aangiften bij de burgerlijke stand tot het aanvragen van een paspoort of rijbewijs. De cijfers variëren van een 6,7 tot een 7,7. “Een ruime voldoende”, aldus Van Egmond. Maar er is ook vrije ruimte om te reageren. “Maak het niet allemaal te ingewikkeld voor de gewone man”, aldus één van der opmerkingen. En ondanks de overwegend positieve reacties klinkt ook kritiek: de behandelend ambtenaar leest een aanvraag niet goed, procedures verlopen bureaucratisch waarbij inwoners allerlei zaken moeten aanleveren en aanvragers moeten soms lang op antwoord wachten.

Leren

Het klanttevredenheidsonderzoek is geen rapport dat onderin een bureaula verdwijnt, benadrukt Van Egmond. “We willen vooral leren van het onderzoek”, merkt ze op. De burgemeester neemt daarom de dienstverlening van de diverse afdelingen onder de loep. “De verbetering van de privacy op het gemeentehuis, daar gaan we écht mee aan de slag”, belooft ze. Ook is er een behoefte aan ruimere openingstijden bij de gemeentebalie. 

Burgeradviseurs

Voor veel inwoners blijkt het lastig een weg te vinden langs allerlei ambtelijke regeltjes. Daarom werkt de gemeente Reimerswaal sinds dit voorjaar met burgeradviseurs: vrijwilligers die inwoners ondersteunen bij het invullen van aanvraagformulieren. De resultaten daarvan zullen volgend jaar, bij het de eerstvolgende onderzoek, duidelijk zijn – zo verwacht de burgemeester.

Foto: Pixabay

Luister hieronder naar het interview wat Han Verbeem had met burgemeester José van Egmond

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden