Enquête restafval Reimerswaal: plastic, metaal en drankkartons weer apart inzamelen

KRUININGEN – Reimerswaal moet, als het aan de inwoners ligt, weer afvalcontainers krijgen voor plastic, metaal en drankenkartons. Dat blijkt uit een enquête over afvalinzameling, die die gemeente in februari heeft gehouden. Ook dient er een extra container te komen voor oud papier en karton en is behoefte aan een mini-milieustraat. In totaal hebben 330 mensen de vragenlijsten ingevuld.

door: Han Verbeem

Op diverse plaatsen zijn informatiemiddagen gehouden, buiten op straat bij de ingangen van supermarkten. Medewerkers van de gemeente stonden  de voorbijgangers te woord bij vragen over restafval. Daarbij konden inwoners de vragenlijst invullen. Ook was het mogelijk om online het formulier in te vullen,.

Meer scheiding nodig

Van de 330 deelnemers vinden 221 inwoners dat er meer afvalscheiding nodig is om de hoeveelheid restafval terug te dringen. En dat is nodig om de verwerkingskosten betaalbaar, 

Vooral afval van etensresten gaat nog vaak met het restaval mee, blijkt uit de enquête. Inwoners willen zo snel mogelijk van hun etensafval af. Ook oud papier en karton is beter te scheiden, maar dan moet daarvoor wel een aparte container komen of een verzamelcontainer in de wijk. 

Milieustraat

Over de milieustraat zijn de inwoners van Reimerswaal over het algemeen tevreden. Wel deden de deelnemers suggesties om de afvalscheiding daar te verbeteren. Zo kan de communicatie beter, met duidelijke en grote informatieborden en dienen medewerkers aanspreekbaar te zijn voor vragen. “Er is behoefte aan voorlichting welk afval waar hoort”, blijkt uit het onderzoeksresultaat. “Als voorbeeld noemt men een afvalscheidingswijzer.”

Minder vaak restafval ophalen

Als plastic, metaal en drankenkartons weer los van het restafval worden ingezameld, vindt de helft van de deelnemers het een goed idee als de grijze bak minder vaak wordt geleegd. Zo’n 40 procent van de bevraagden heeft in dat geval er geen moeite mee om het restafval voortaan weg te brengen naar een ondergrondse wijkcontainer.

Foto: Pixabay

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden