Fietsen langs de mooiste plekjes van Zeeuws-Brabantse grens: ‘Er valt hier veel te ontdekken, ook voor de Zeeuwen zelf’

THOLEN / RILLAND / BERGEN OP ZOOM – Het is een drukte van jewelste, midden op de Oesterdam. Wethouders Martien van Overloop (Reimerswaal), Corniel van Leeuwen (Tholen) en hun drie Brabantse collega’s nemen de aftrap van de nieuwste Zeeuws-Brabantse fietsroute. Terwijl passerende wielrenners voorbijflitsen, houden de lokale bewindslieden gezamenlijk een tweetal borden in de lucht. Het zijn de routes van de zuidelijke en noordelijke ZeBra-fietstochten, die garant staan voor respectievelijk 43 en 47 kilometer fietsplezier.

door: Han Verbeem

Fietsen is populair en de belangstelling voor het wielertoerisme neemt de laatste jaren toe, constateert Van Leeuwen. Het ‘rondje Oesterdam’ langs Tholen en over de Brabantse Wal is al jarenlang een gewilde fietsroute voor veel fietsliefhebbers, zowel recreanten als de meer serieuze sporters. De nieuwe fietsroutes gaan een stap verder: ze verbinden cultuur, natuur aan het toeristisch-recreatief fietsen. “Niet alleen de bezoekers maar ook onze inwoners leren meer van het landschap en de omgeving kennen”, zegt hij. “Al fietsend kijk je om je heen en zie je veel meer dan wanneer je met de auto rijdt.” Martien van Overloop doet zelfs een suggestie aan zijn Zeeuwse collega om met beide colleges gezamenlijk de routes uit te fietsen. “En al fietsend kunnen we nog eens de nodige dingen met elkaar bespreken”, oppert hij. Van Leeuwen pakt de handschoen op en de afspraak is gemaakt. 

Zeeuwse klei en  Brabantse zand

De Zeeuws-Brabantse koppeling biedt kansen voor Brabant, zeggen wethouders Dominique Hopmans (Bergen op Zoom) en Rainier Schuurbiers (Woensdrecht). Hopmans spreekt zelfs van de Brabantse Wal als de ‘gouden poort naar Zeeland’ met “een achterland vol ongekende mogelijkheden.” Het is de diversiteit aan landschap en gebiedscultuur die de nieuwe ZeBra-fietsroute zo aantrekkelijk maakt, zegt Schuurbiers. “Van de hoge zandgronden in Brabant tot de Zeeuwse polders met zicht op de Oosterschelde, de route heeft alles in zich.” Als wielergemeente bij uitstek werkt Woensdrecht daarom graag mee aan het toeristische van de vijf gemeenten, merkt hij lachend op.

Noordelijke route

Het noordelijk deel van de ZeBra-fietstocht gaat van Tholen langs Steenbergen, Halsteren en Bergen op Zoom. Lengte: 47 kilometer. De route voert langs de historische kernen met de molens, haventjes en vestingwerken. Ook de musea zoals Markiezenhof, het AM De Jongmuseum en het Roosevelt Informatiecentrum ontbreken niet op deze routekaart. Deze is te onder meer te vinden bij de Thoolse informatiepunten.

Zuidelijke route

Het zuidelijke traject is 43 kilometer lang en gaat door de oostelijke polders van Reimerswaal en over de stijlrand van de Brabantse Wal bij Ossendrecht. Bezienswaardigheden zijn hier onder meer het uitkijkpunt over de Westerschele bij Bath, de Rattenkaai aan de Oosterschelde bij Rilland, de Kreekraksluizen en het Schelde-Rijnkanaal, de natuurpoort bij de Volksabdij en de Shermantank. Deze routekaarten zijn verkrijgbaar bij onder meer de Tourist Shop Yerseke.

Foto: Vijf wethouders nemen gezamenlijk de aftrap. Vlnr: Martien van Overloop (Reimerswaal), Rainier Schuurbiers (Woensdrecht), Dominique Hopmans (Bergen op Zoom), Corniel van Leeuwen (Tholen) en Maurice Remery (Steenbergen).

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden