Gerard Rabelink verder als formateur in Borsele

HEINKENSZAND – Oud-burgemeester van Schouwen-Duiveland, Gerard Rabelink gaat door als formateur van de coalitie in de gemeente Borsele. De SGP/CU heeft hem daarvoor gevraagd. De formateur begint met een informatierondje.

Rabelink rondde afgelopen vrijdag zijn werk als informateur af. Hij onderzocht de mogelijkheid voor het vormen van een coalitie rond verkiezingswinnaar Lokale Partij Borsele (LPB). Die mogelijkheid bleek er niet te zijn. De drie zittende coalitiepartijen, SGP/CU, CDA en PvdA zagen niets in samenwerking met de LPB. Voortzetting van de huidige coalitie bleek de enige optie.

Kritische blik

Het is aan de tweede fractie in de gemeenteraad, SGP/CU om daarin het voortouw te nemen. De partij heeft Rabelink gevraagd om als formateur het proces van de coalitievorming te begeleiden. Het gaat dan vooral om twee zaken: het bestuursprogramma voor de komende vier jaar en een kritische blik naar hoe de zittende coalitie verder moet. Wat dat eerste betreft, de zes raadsfracties hebben allemaal aangegeven dat ze zo’n programma belangrijk vinden.

Informatierondje

Vrijdag werd bekend dat de thema’s woningbouw, energietransitie, leefbaarheid kernen en zoetwatervoorziening voor de landbouw in het bestuursprogramma worden opgenomen. De formateur houdt opnieuw een informatierondje om te zien of er nog andere zaken zijn die de partijen in dat programma willen hebben. “In die zin is het geen informatieronde met betrekking tot een mogelijke samenstelling van een coalitie”, zegt SGP/CU-voorman en wethouder Kees Weststrate. “Wat willen de partijen verder nog met het bestuursprogramma? Er kan meer zijn.”

Verdeling portefeuilles

De drie coalitiepartijen hebben aangegeven met hun zittende wethouders door te willen. Naast Kees Weststrate voor de SGP/CU zijn dat Marga van de Plasse (CDA) en Arno Witkam (PvdA). De vraag of ook de portefeuilleverdeling hetzelfde blijft, wil Weststrate nog openhouden. “Het zou goed zijn als de formateur kritisch met ons meekijkt en aangeeft als er zaken zouden moeten veranderen.”

Beleid beloond

In de eerste informatieronde zijn de drie zittende coalitiepartijen duidelijk geweest over samenwerken met de LPB. Zo’n samenwerking zagen ze niet voor zich. Ook niet toen de lokalen de meeste stemmen in de wacht sleepten. Per slot van rekening wonnen CDA, PvdA en SGP/CU ook alle drie stemmen. “Wij zien ons beleid beloond”, zegt Weststrate. “Te meer tegen een achtergrond van covid en kerntakendiscussie (de bezuinigingen die de gemeente Borsele moet doorvoeren, red.). Het is niet zo dat wij van tevoren in beeld hadden dat we de lokale partij niet mee wilden laten doen. Van tevoren stond voor mij een stabiele coalitie voor Borsele voorop. En de meest stabiele is wat mij betreft de huidige coalitie.”

foto: Gerard Rabelink gaat verder als formateur in Borsele (© Omroep Zeeland)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden