Goes gaat speeltuinen aanpakken: groter en meer toegankelijk

GOES – Betere speeltuinen die passen in de woonomgeving, achterstallig onderhoud aan speeltuinen wegwerken en eerder grotere speeltuinen dan her en der wat verdwaalde wipkippen. Het dagelijks gemeentebestuur van Goes heeft een nieuwe visie met uitgangspunten geformuleerd over de speelvoorzieningen in de periode 2022-2030.

In de gemeente Goes zijn zo’n honderdvijftig speelvoorzieningen met in totaal ongeveer zevenhonderd speeltoestellen te vinden. De gemeenteraad was tien jaar geleden akkoord gegaan met een voorstel voor inrichting en onderhoud van speeltuinen.

Toegankelijk

Het dagelijkse gemeentebestuur vindt het speeltuinbeleid van toen niet meer passen in de samenleving anno 2021. Vandaar een nieuwe visie (‘Buiten spelen draagt bij aan de lichamelijke, geestelijke en sociale ontwikkeling van kinderen én aan sociale ontmoeting in de wijk’) met nieuwe uitgangspunten. Daarin is er onder meer aandacht voor een betere toegankelijkheid van speeltuinen voor kinderen met een beperking. Ook wordt er meer gekeken naar de samenstelling van de wijk of het dorp waarin de speeltuin ligt en is er aandacht voor de speeltuin als rookvrije plek. En verder vindt het gemeentebestuur het belangrijk dat kinderen, jongeren en volwassenen kunnen meepraten over de speelruimte in hun wijk of dorp.

Combineren

De gemeente wil voor de komende jaren een bedrag van zo’n 8,5 ton uittrekken om achterstallig onderhoud aan speeltuinen weg te werken en nieuwe speeltuinen op te zetten. Dat zullen veelal grotere speeltuinen worden – de gemeente gaat kijken of speelplekken gecombineerd kunnen worden. Verantwoordelijk wethouder Joost de Goffau benadrukt dat dat niet automatisch betekent dat kleinere speeltuinen daardoor verdwijnen.

De gemeenteraad moet het plan nog goedkeuren.

foto: Pixabay

Klik hier voor het interview met wethouder Joost de Goffau over de speeltuinen

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden