Goes is klaar voor de opvang van 320 asielzoekers

GOES – In de Zeelandhallen in Goes staat de noodopvang klaar voor 320 asielzoekers. De eerste mensen arriveren maandagmiddag. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) verwacht dat de rest van de plekken nog deze week allemaal bezet zijn.

“Want de nood is hoog”, zegt Joeri Kapteijns van het COA. “Dit is de reguliere asielinstroom, dus het gaat om mensen die zich in eerste instantie melden in Ter Apel en dan doorstromen. Onder meer naar deze locatie in Goes.” Het gaat om mensen met verschillende nationaliteiten, het merendeel komt uit Syrië. Mensen die onlangs uit Afghanistan zijn gehaald vallen onder de zorg van Defensie en komen niet in deze opvang terecht.

Verlenging

Het COA is blij dat de ruimte zo snel is ingericht, maar benadrukt dat het echt om noodopvang gaat. De locatie staat daarvoor zes maanden ter beschikking en het COA hoopt dat het daarna niet opnieuw met het gemeentebestuur om de tafel hoeft om over een verlenging van nog eens zes maanden te praten.

Stapelbed

In de Zeelandhallen worden dit keer overigens alleen mannen opgevangen. Geen vrouwen en/of kinderen. Dat heeft onder meer te maken met de mate van privacy. Die is tamelijk beperkt. De enige ruimte die de gebruikers van de hal voor zichzelf hebben is het onderste of bovenste deel van een stapelbed, dat met een kunststof gordijn kan worden afgesloten. Ieder bed is voorzien van een laadpunt voor een mobiele telefoon. Naast het bed staat een locker waar wat persoonlijke spullen kunnen worden opgeborgen en een tafelmodel koelkast. Verder is de hal voorzien van een gezamenlijke eetruimte, een was- en douchegelegenheid en een ontspanningsruimte. De opvang biedt ook nog enige buitenruimte, inclusief een afgezet grasveldje waar de bewoners een balletje kunnen trappen.

Getest

Alle gebruikers van de ruimte zijn vooraf getest op corona en tbc. Iedereen heeft ook een corona-vaccinatie aangeboden gekregen. Maar het is aan de asielzoekers zelf om aan te geven of ze ingeënt willen worden of niet. “We hebben uiteraard wel voorzieningen voor het geval er toch corona zou worden vastgesteld bij een van de bewoners”, zegt Joeri Kapteijns. “De hal is ingericht in samenwerking met de GGD en volgens de richtlijnen van het RIVM.”

Klik hier voor het interview met burgemeester Margo Mulder van Goes en Joeri Kapteijns van het COA over de noodopvang in de Zeelandhallen.

Foto’s: Streekomroep de Bevelanden

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden