Goes kleurt roze in 2023 tijdens en rondom Roze Zaterdag

GOES – De Roze Zaterdag komt naar Goes in 2023. Dat heeft  de landelijke organisatie bekend gemaakt. Ook Breda en Enschede hadden zich aangemeld als potentiële gaststeden voor het jaarlijkse evenement maar de eer gaat naar Goes.

door: Han Verbeem

Roze Zaterdag is meer dan één dag vieren, herdenken en samenzijn. Het evenement trekt normaliter zo’n 10.000 tot 15.000 bezoekers, die uit het hele land komen. De Nederlandse versie van de Gay Pride Parade werd in Nederland voor het eerst in 1977 gehouden. Dit jaar vindt de dag plaats in Leeuwarden, vanwege Covid-19 een half jaar later dan gebruikelijk. Volgend jaar is Rotterdam aan de beurt en in 2023 dus Goes.

Samen oppakken

Vertegenwoordigers van LHBT Netwerk Zeeland, het Anti Discriminatie bureau Zeeland, COC Zeeland, Roze 50+ en de GGD hebben zich ingezet om Roze Zaterdag naar hier te halen en dat is gelukt. Samen met Stichting Goes Marketing gaan zij de dag vormgeven, die voor het eerst in Zeeland plaatsvindt en, zoals eerder genoemd, méér is dan een eendaags event.

De dag start met een oecumenische kerkdienst en vervolgens vindt de traditionele parade plaats. Hierbij laten mensen uit de LHBTIQ+ en sympathisanten zien dat ze trots zijn op deze levensstijl. Het is voor velen tevens een teken van solidariteit. Hierna zijn er culturele bijeenkomsten en optredens, een informatiemarkt, lezingen en sportactiviteiten. In de periode ervoor wordt de samenwerking met het onderwijs gezocht. Naast de reguliere lessen die al worden gegeven in het kader van seksuele diversiteit, is er rondom de Roze Zaterdag extra lesmateriaal beschikbaar om het thema LHBTIQ+ bespreekbaar te maken. Verder komen er exposities, filmavonden en lezingen in de weken rondom deze dag.

Iedereen is welkom

De Roze Zaterdag activiteiten zijn er voor iedereen  en richten zich op het vergroten van de acceptatie en tolerantie. Voorzitter van Stichting Goes Marketing Frank Capel is trots dat Goes in 2023 gaststad van  Roze Zaterdag mag zijn: “We verwachten veel positieve media aandacht van de landelijke pers en een hoge economische spin-off voor de stad Goes en de rest van Zeeland. Duizenden bezoekers die hier verblijven, winkelen, overnachten, en uit eten gaan.”

De bekendmaking werd in Leeuwarden gedaan op zaterdag 19 juni en via een live verbinding vernamen Capel en zijn team het nieuws. Er is meteen een promoteam de Grote Markt opgegaan om de Goesenaren op de hoogte te brengen van dit heugelijke nieuws.

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden