Goes legt puzzel huisvesting scholen

GOES – Het dagelijkse gemeentebestuur van Goes is druk bezig met de huisvestingsplannen van de scholen. Alleen al voor het voortgezet onderwijs is dat een behoorlijke puzzel. Maar er zit schot in de zaak nu er een zogenoemd Integraal Huisvestingsplan (IHP) is opgesteld.

door: Peter van den Assem

Want een puzzel is het. Scholen willen noodzakelijke verbouwingen uitvoeren of willen nieuwbouw. In beide gevallen zullen er oplossingen bedacht moeten worden voor tijdelijke huisvesting elders. En dan gaat het ook nog om de financiële en ruimtelijke gevolgen van die plannen.

Ostrea en Pontes

De gemeente heeft samen met de schoolbesturen van het voortgezet onderwijs het IHP opgesteld. Dat plan moet uitkomst gaan bieden. Zo zijn de gemeente en het Ostrea Lyceum het inmiddels eens dat er vervangende nieuwbouw moet komen aan de Fruitlaan. In dat gebouw zijn nu havo en vwo ondergebracht, maar Ostrea wil er ook de mavoleerlingen gaan huisvesten. Verder praten Ostrea en Pontes over samenwerking of mogelijk fusie als het gaat om het vmbo-onderwijs. Dat zou dan weer ruimte op kunnen leveren. Maar een definitieve beslissing daarover zal pas in 2026 genomen worden. Dat hangt onder meer af van goedkeuring van het ministerie.

Gevolgen

Voor wat betreft die samenvoeging van het vmbo-onderwijs van de twee scholen zijn er twee opties. De eerste mogelijkheid is dat de klassen 1 en 2 worden ondergebracht in het gebouw waar straks mavo en vwo zijn ondergebracht. Voor de klassen 3 en 4 zou er dan meer ruimte ontstaan aan bijvoorbeeld de locatie Bergweg. Een andere mogelijkheid is om onder- en bovenbouw samen te voegen in een nieuwbouwpand. Maar ook dat heeft uiteraard de nodige gevolgen op het gebied van financiën en ruimte.

Calvijncollege

Daarnaast heeft ook het Calvijncollege plannen. De school heeft drie vestigingen in Goes en ook nog twee in Krabbendijke. Het schoolbestuur wil het liefst naar één locatie, waar het hele lesprogramma voor alle niveaus kan worden uitgerold. Dat zou ook betekenen dat het praktijkonderwijs en de bovenbouw van het vmbo naar Goes zouden verhuizen. Wethouder Van der Reest van Onderwijs vult aan dat het Calvijncollege leerlingen uit de hele regio trekt. Daarom zou huisvesting in de buurt van het station welkom zijn. De school heeft al een vestiging aan het Stationspark. Knopen zijn over de plannen van het Calvijncollege nog niet doorgehakt. Goes gaat daar samen met het schoolbestuur nog verder naar kijken.

De gemeenteraad van Goes praat in april over het IHP.

foto: Pixabay

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden