GOES – De witte ganzen die altijd zo prominent aanwezig zijn in Goes, zijn veel te dik en willen veel te vaak paren. Nou ja, de mannetjes dan. Oorzaak: mensen voeren de vogels het hele jaar door brood. Moddervet, 24/7 hitsig en de vrouwtjes leggen het loodje…
Deze week worden de Goese ganzen allemaal (25 in totaal) gevangen en naar het hertenkamp in Goes-Zuid gebracht. De eerste negentien zijn er maandag aangekomen. Daar krijgen de dieren een soort apk. Er wordt naar hun gezondheid gekeken, ze krijgen een inenting, een ring om de poot en hun DNA wordt geanalyseerd. Dat laatste onder meer om te zien of er sprake is van inteelt in de Goese ganzengroep.
Ze storten ter aarde
Voor het vangen, ringen en onderzoeken van de ganzen heeft de gemeente Goes vogelkenner Ruben van Maaren in de arm genomen. Volgens hem zijn de dieren er goed aan toe. Misschien wel iets té goed: “Ze zijn echt moddervet. Als ze honderd meter vliegen, storten ze ter aarde.” Oorzaak is de enorme hoeveelheid brood die de vogels het hele jaar door gevoerd krijgen. “Brood voeren met je kind of kleinkind, ik snap dat ‘t heel leuk is. Maar voor veel watervogels is het heel slecht. Vandaag bij het hertenkamp zie ik mensen aankomen met volle zakken brood. Daar doe je de dieren geen goed mee. Ganzen eten gras. Geef ze een krop andijvie of sla”, adviseert Van Maaren.
Vrouwtjes verdrinken
Gevolg van het overvloedig voeren is dat de ganzeriken (de mannetjes) voortdurend het idee hebben dat ze in het voedselrijke voorjaar leven. En voorjaar betekent voortplanten. De Goese ganzenmannen zitten zo het jaar door middenin een hormonenkermis. “Veel watervogels paren in het water. Ze duwen dan de kop van het vrouwtje onder water. Verschillende mannetjes doen dat met hetzelfde vrouwtje en die verdrinken dan. Je ziet in veel vijvers waar brood gevoerd wordt, dat er alleen mannetjes overblijven.”
Alle ganzen komen terug
Van Maaren hoopt later deze week de uitslagen van de DNA-onderzoeken terug te krijgen. Die onderzoeken moeten onder meer aantonen of er sprake is van inteelt. De 25 ganzen zitten namelijk in kleine groepjes verspreid over een paar locaties in de stad, zoals Westwal, Oostsingel, Valckeslotpark, Westsingel en Kastanjestraat. Mocht er sprake zijn van inteelt, dan zullen de verschillende groepjes ganzen iets met elkaar worden gemixt. “Maar”, zo verzekert Van Maaren “alle ganzen komen terug in de stad.” Misschien nog deze week of anders volgende week.
Luister hieronder naar het interview met Ruben van Maaren, die uitlegt wat er met de ganzen gedaan wordt.
foto: Ruben van Maaren met een van de ganzen (© Streekomroep De Bevelanden)
foto: een groepje ganzen in het hertenkamp in Goes-Zuid (© Streekomroep De Bevelanden)