Groene daken: Goes zet met subsidie in op extra vierkante meters

GOES – Inwoners van de gemeente Goes die een groen dak willen aanleggen, kunnen nu bij de gemeente aankloppen voor subsidie. Voor dit jaar is daar een bedrag van 50.000 euro voor beschikbaar gesteld.

De subsidie is bedoeld voor particuliere woningbezitters. Zij kunnen het geld aanvragen voor groene daken van vijf tot honderd vierkante meter. De maximale subsidie bedraagt dus 2.500 euro per adres.

Gecertificeerd

De Provincie Zeeland heeft ook een subsidieregeling voor groene daken en die gaat tot tweehonderd vierkante meter. Maar om voor die subsidie in aanmerking te komen moet het dak aangelegd worden door een gecertificeerd bedrijf. Goes heeft die voorwaarde niet gesteld. Huiseigenaren krijgen de subsidie ook als ze het groene dak zelf aanleggen. Overigens is het niet mogelijk de twee subsidieregelingen te combineren.

Regenwater

De gemeente hoopt dat door deze subsidieregeling het aantal vierkante meters groene daken in Goes fors zal toenemen. Enerzijds omdat deze daken bijdragen aan de biodiversiteit. Anderzijds omdat ze goed zijn voor de opvang van regenwater: bij forse buien wordt het rioolsysteem zo minder zwaar belast. Voorwaarde is dan ook dat iedere vierkante meter groen dak een waterbergend vermogen van minimaal twintig liter heeft.

Intensief en extensief

Het groene dak kan worden aangelegd op een woning of een schuur en mag een hellingshoek hebben van maximaal 35 graden. Er zijn intensieve en extensieve groene daken. Op die laatste zijn vooral mossen, vetplanten en kruiden te vinden. Deze daken hebben weinig onderhoud nodig en belasten de dakconstructie nauwelijks. De intensieve groene daken zijn voorzien van grassen, planten en struiken. Ze vragen meer onderhoud en drukken zwaarder op de dakconstructie.

foto: Wethouder Joost de Goffau van Goes krijgt uitleg over het groene dak (foto Streekomroep De Bevelanden)

Luister hier naar wat wethouder Joost de Goffau zegt over de subsidieregeling voor de groene daken.

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden