Hans van Stel (PvdA): ‘Samen verder, er is meer dan dat ene zinnetje’

KRUININGEN – Politiek Reimerswaal likt de wonden, een week na het klappen van de coalitie. SGP en Leefbaar Reimerswaal bezinnen zich op het bestuursakkoord, na het vertrek van PvdA. Inmiddels lijkt de verdeeldheid in de PvdA-fractie zich te herstellen, meldt fractievoorzitter Hans van Stel. De blikken zijn vooruit gericht. “Mevrouw Sinke en ik hebben vier jaar lang constructief samengewerkt”, benadrukt hij. En er is zoveel meer dan dat ene zinnetje. “We gaan er samen wel aan uitkomen.”

door: Han Verbeem

Binnen de Reimerswaalse PvdA valt de klap zwaar. “Ook in Reimerswaal is de PvdA faliekant tegen elke vorm van discriminatie en ongelijkheid”, benadrukt Van Stel. “Daar mag geen enkele misverstand over bestaan.” Het bewuste zinnetje over genderneutraliteit had, achteraf bezien, beter niet in het akkoord kunnen staan – geeft hij toe. “Zeker omdat je de passage blijkbaar op verschillende manieren kan opvatten. Zijn partij heeft stevig onderhandeld om te komen tot een sociaal akkoord voor Reimerswaal, op het scherpst van de snede. “Zo hebben wij binnen gehaald op het gebied van de bijstand en de WMO. Ook de subsidie voor Podium Reimerswaal en het behoud van de Regenboogvlag hebben wij kunnen continueren. Dat dreigen we nu kwijt te raken.” Kijkend naar het totale concept-coalitieakkoord, blijft de fractievoorzitter achter het resultaat staan. Van Stel betreurt het vertrek van Kees Verburg als wethouder. “Reimerswaal verliest met hem een prima bestuurder.”

Radiostilte

De vraag is: hoe nu verder? Als grootste partij is der SGP nu aan zet, als leider van de formatie. SGP-voorman en wethouder Maarten Both houdt radiostilte, zijn partij is nu in beraad. Ook beoogd coalitiegenoot Marien Weststrate, van Leefbaar Reimerswaal, heeft Both sinds vorige week maar één keer kort gesproken, zo zegt hij, en ook Leefbaar is in afwachting. “De bal ligt echt bij SGP”, aldus Weststrate.

Formatieopdracht

Het bestuurlijke motorblok SGP-PvdA is geklapt, constateert de voorman van Leefbaar. Zijn partij mocht pas in de tweede instantie aanschuiven bij de formatiebesprekingen, toen een belangrijk deel van het coalitieakkoord als was opgesteld. “Ook het struikelblok, de genderkwestie, kwam van SGP en PvdA. Daar werden we als Leefbaar mee geconfronteerd toen we instapten”, aldus Weststrate. Aanvankelijk reageerde Marien Weststrate diep teleurgesteld dat zijn partij op de reservebank is gezet. Nu wil hij een betere positie voor zijn partij. Weststrate wil vooral weten of formateur Jan van Belzen vasthoudt aan zijn opdracht. “Zo niet, dat is Leefbaar aan zet, als tweede grootste partij, om een nieuwe coalitie voor Reimerswaal te vormen.”

Foto: Het gemeentehuis van Reimerswaal in Kruiningen (Omroep Zeeland)

Lees ook: PvdA Zeeland bemiddelt in Reimerswaal

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden