Het begon met één dronkaard, nu is het een begrip in de Zeeuwse blaaswereld

GOES – Het begon vijftig jaar geleden met één dronken bezoeker, maar inmiddels is het uitgegroeid tot een begrip in de Zeeuwse blaaswereld. De Manhuistuinconcerten worden momenteel druk bezocht met gemiddeld tweehonderd bezoekers per dag. Zondag werd het jubileum gevierd met een extra lang muziekprogramma.

In de loop der jaren hebben de concerten ook een sociaal aspect gekregen. “We zien vaak dat alleenstaanden naar het concert komen en hier met elkaar de sociale verbinding aangaan. Sommigen komen uit Zuid-Holland en pakken de trein om de concerten bij te wonen. Het is dus ook een ontmoetingsplaats geworden waar mensen zich verbonden voelen door de muziek”, vertelt voorzitter Wim Steenbakker.

Groei in aantal bezoekers

Het gemiddelde aantal bezoekers ligt tussen de tweehonderd en driehonderd mensen. Dat aantal is in de afgelopen vijftig jaar flink toegenomen. “In het begin waren het er rond de tien tot twintig, nu zitten we op minimaal honderd”, zegt oud-voorzitter Jan Valkier. De 92-jarige Valkier kijkt in ieder geval terug op een mooie periode als voorzitter: “Ik ben nog geridderd in orde van Oranje-Nassau voor mijn inzet en het was soms puzzelen om een programma rond te krijgen. Het is uiteindelijk allemaal gelukt en ik kom ook ieder jaar terug om bij de concerten te zijn.”

Han Walhout uit Oost-Souburg heeft de concerten vijf jaar geleden ontdekt en is er sindsdien altijd bij. “Het is gezellig en je hebt een uitje, dan zit je niet altijd thuis”, zegt hij. Het publiek bestaat vooral uit senioren, maar er zitten ook een paar jongeren tussen. “Mijn ouders spelen in de fanfare, maar als ze dat niet deden dan was ik hier denk ik niet”, zegt Mees van Liere. “Het is wel leuk om een keer te luisteren, ik blijf alleen niet de hele middag. Als mijn moeder naar huis gaat, dan ga ik mee.”

Verjongen

Om de volgende vijftig jaar tegemoet te gaan, hoopt Steenbakker wel dat het publiek een beetje verjongt. “We hebben het muziekgenre breder opgezet zodat het voor iedereen toegankelijk is”, vertelt Steenbakker. Van Liere denkt dat het probleem ergens anders zit. “Ik geef zelf gitaarles en je ziet dat jongeren niet zoveel instrumenten meer spelen. Dat moet als eerste veranderen wil je zowel het publiek als de blazers en strijkers verjongen”, aldus Van Liere.

Dit is een bericht van Omroep Zeeland

Foto: Oud-voorzitter Jan Valkier met plaatsvervangend voorzitter Wim Steenbakker bij de Manhuistuinconcerten in Goes (© Omroep Zeeland)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden