Het leek appeltje-eitje in Kapelle, maar voorkeurscoalitie wankelt

KAPELLE – De voorkeurscoalitie van Kapelle van VVD, CDA, PvdA en SGP wankelt. SGP-voorman Henk Keurhorst ziet liever een samenwerking met VVD en Gemeentebelang en wil ook deze mogelijkheid laten onderzoeken. Dinsdag voert informateur Thijs Bierens een nieuwe gespreksronde, ditmaal zónder Jon Herselman.

door: Han Verbeem

Woensdagmorgen zag de Kapelse VVD-leider Jon Herselman nog vol vertrouwen de gemeenteraadsvergadering tegemoet, waarbij de nieuwe politici zijn geïnstalleerd. De voortzetting van de bestaande coalitie, met toevoeging van SGP, leek een zekerheid. Maar dat pakte anders uit. De SGP sprak tijdens de installatieraad de voorkeur uit voor een coalitie van drie partijen.

Coalitie van drie hoort bij Kapelle

Ook Jordy van Leeuwen, de kersverse fractievoorzitter van Gemeentebelang, betreurt het dat zijn partij in eerste instantie buiten beeld bleef. “Kapelle heeft altijd al een coalitie van drie gehad”, stelt hij. Een driepartijenakkoord met een tweepersoonsfractie vindt hij te mager. “Deze vertegenwoordigt acht van de vijftien zetels, een nipte meerderheid.”
Een coalitie van negen zetels biedt meer zekerheid. Lange tijd was de samenwerking VVD-Gemeentebelang onmogelijk, door de tegenstellingen tussen aartsrivalen Herselman en Gemeentebelang-partijleider Peter Ganseman. Voor Van Leeuwen is het inmiddels tijd om na jarenlange rivaliteit “de strijdbijl te begraven, in het belang van de bestuurbaarheid van Kapelle.”

Zuiverheid

De informatiegesprekken gaan een nieuwe ronde in en – saillant detail- ditmaal zonder Herselman aan tafel. Dat is voor het eerst sinds 2010. Diverse raadsfracties vinden het politiek niet zuiver dat Herselman als partijvertegenwoordiger de gesprekken bijwoont. De VVD’er zit er zelf niet mee. “Als de anderen dat zo willen, prima”, zegt hij. De originele voorkeursvariant van vier partijen is wat hem betreft nog niet van tafel. “Eerst kijken hoe volgende week de gesprekken lopen, dan zien we verder.”

Foto: Fractievoorzitter Henk Keurhorst van de SGP in Kapelle. (© Omroep Zeeland)
Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden