Kapelle in actie tegen vernielingen jeugd bij asbestsporthal: ‘Het loopt de spuigaten uit’

KAPELLE – De gemeente Kapelle gaat extra controleren bij de sloop van de voormalige sporthal Groenewoud, na recente brandstichting en de ontdekking van asbest. Het leegstaande complex wordt momenteel ontmanteld en is doelwit van jeugdige vandalen, aldus wethouder Jon Herselman, “Het vandalisme loopt uit de klauwen.” Het terrein is inmiddels afgezet en daders kunnen rekenen op een directe aanpak die volgens Herselman “niet mals zal zijn.”

door: Han Verbeem

De voormalige sporthal en het zwembad zijn veertig tot vijftig jaar oud, aldus de Kapelse wethouder. De sloop is inmiddels in een fase beland dat asbesthoudende bouwmaterialen in het zicht zijn gekomen. De verwijdering hiervan is in handen van een gespecialiseerd bedrijf. Bij de afzettingen zijn inmiddels waarschuwingsborden geplaatst. De Kapelse wethouder benadrukt dat het asbest zich “uitsluitend in een stabiele situatie in het gebouw bevindt” en dat er nu geen risico op verspreiding zou zijn. “Dat risico is er wel als dit moedwillig zonder kennis van zaken beschadigd wordt.”

Duizenden euro’s schade

Bouwonderdelen van Groenwoud, zoals banken en deuren, kwamen in aanmerking voor hergebruik maar dat is door de vernielingen niet meer mogelijk. Dit zou de aannemer al duizenden euro’s hebben gekost, zegt de lokale bewindsman. Na twee brandstichtingen én de ontdekking van asbest in het gebouw, is voor Herselman de maat vol: “Het loopt de spuigaten uit.” Politie en de Boa gaan hard optreden tegen de vernielers, voornamelijk regionale jeugd.

Ouders en omwonenden aanspreken

Er zouden nog geen concrete aanwijzingen zijn op mogelijke verdachten. “Maar het lijkt me stug dat omwonenden niets in de gaten hebben”, aldus de lokale bewindsman. Omwonenden krijgen van de wethouder daarom het dringende verzoek om bij onraad op en rondom het sloopterrein direct de politie te bellen. “Wij roepen iedereen op zich te houden aan het verbod. Aan de ouders van kinderen vragen we erop toe te zien dat hun kinderen niet op het sloopterrein komen.”

Foto: bij de sloop van Groenewoud is asbest ontdekt. (gemeente Kapelle)

Omroep Zeeland sprak met de Kapelse wethouder hierover. Luister hieronder naar het audiofragment.

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden