Kapelle keert zich tegen stikstofplannen: ‘Desastreus voor platteland’

KAPELLE – Als eerste Zeeuwse gemeente spreekt de gemeenteraad van Kapelle zich in meerderheid uit tégen de stikstofreductieplannen van het kabinet. Kapelle weigert mee te werken aan de uitvoering ervan. De raad wil een nieuwe stikstofaanpak, waarbij álle sectoren betrokken zijn.

door: Han Verbeem

De motie van Gemeentebelang, gesteund door VVD en CDA, kon dinsdagavond op voorhand al rekenen op een raadsmeerderheid. Tijdens de vergadering schaarden ook andere partijen zich achter het protest. Een tegengeluid komt van D66 die het voorstel niet steunt, omdat verder uitstel van stikstofmaatregelen “funest is voor de natuur”, aldus D66-raadslid Marc van Opstal. Ook PvdA is tegen.
De raad richt zich tot het Zeeuwse provinciebestuur, dat zich overigens al heeft uitgesproken tegen de landelijke stikstofplannen. De motie is volgens VVD-voorman Iman Vleugel dan ook “een steun in de rug voor de gedeputeerde.”

Alle ballen op de landbouw

De agrarische en aanverwante sectoren worden onevenredig zwaar getroffen, vinden ook de Kapelse raadspartijen, met een zware impact op de natuur en het platteland. “De doelstellingen zijn eenzijdig gericht op de landbouw”, stelt initiatiefnemer Peter Ganseman van Gemeentebelang. Maar industrie, verkeer en luchtvaart blijven grotendeels buiten schot. Dat vindt hij niet terecht.

Gevolgen zijn desastreus

Gemeentebelang, VVD en CDA in Kapelle vrezen grote, nadelige gevolgen voor het platteland: “De sociaaleconomische gevolgen zijn desastreus, ook heeft de boerensector geen toekomstperspectief meer.” De maatregelen zouden hun doel voorbijschieten omdat ook de natuur wordt getroffen als boerenbedrijven verdwijnen. “Agrariërs zijn onmisbaar voor een goed natuurbeheer”, aldus de Kapelse verklaring. Deze gaat naar zowel het Provinciehuis in Middelburg als naar de overige twaalf gemeenteraden in Zeeland.
 
Illustratie: Op deze kaart zijn de verschillende gebieden en de bijbehorende stikstofreductie te zien. (© Rijksoverheid)
 
Luister hieronder naar het interview wat verslaggever Han Verbeem had met Peter Ganseman (Gemeentebelang Kapelle)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden