Kapelle zet sloopwoningen in voor toestroom Oekraïners: ‘Hoge kwaliteit van opvang’

KAPELLE / GOES – Kapelle maakt zich op voor een extra toestroom van Oekraïense vluchtelingen. De gemeente wil vooral de leegstaande maar nog goed bewoonbare sloopwoningen gebruiken voor huisvesting. “Met deze sloopwoningen biedt Kapelle een hoge kwaliteit van opvang”, aldus waarnemend burgemeester Fons Naterop.

door: Han Verbeem

De druk op de gemeente neemt toe: in Duitsland is het aantal vluchtelingen de laatste zes weken verdubbeld en Naterop verwacht dat een deel daarvan nu naar Zeeland komt. Daarnaast zijn minder particulieren bereid om vluchtelingen op te nemen.

Inmiddels is Kapelle in overleg met de woningcorporatie om meer leegstaande sloopwoningen snel bewoonbaar te maken. Het gaat om panden aan de Bierweg in Wemeldinge en de Waardekensstraat in Kapelle. “Aan de Waardekensstraat zijn er nu twee, volgende week komt er een derde woning bij”, zegt Sven van den Dries van Beveland Wonen. De straat gaat uiteindelijk tegen de vlakte voor nieuwbouw maar de Oekraïners kunnen er zeker een half jaar in de woning terecht. Zodra een reguliere huurder vertrekt, neemt de gemeente het beheer over.

Verkassen

De vluchtelingen zijn geen huurders maar tijdelijke bewoners, benadrukt Van den Dries. En als de sloop begint moeten de mensen er weer uit, ook als er geen nieuwe opvang in Kapelle voorhanden is. “De woningbouw mag geen vertraging oplopen”, benadrukt hij. In de sloopwoningen verblijven ook mensen die eerst in de leegstaande zorgwoningen van Cederhof zijn ondergebracht. Maar die moesten verkassen omdat het oude Cederhof nu gesloopt wordt. Zes vluchtelingen uit Cederhof zijn inmiddels uit Zeeland vertrokken, naar Duitsland en terug naar de Oekraïne.

Fruitteler

Kapelle heeft in totaal vijftig Oekraïense vluchtelingen kunnen huisvesten; deze zijn grotendeels ondergebracht bij particulieren. Dertien daarvan verblijven bij een fruitteler, in een onderkomen voor fruitplukkers. Maar zodra de pluk begint moeten deze ook daar vertrekken. Bovendien is het gebouw niet geschikt voor kinderen jonger dan tien jaar en huisdieren zijn evenmin welkom.

Toeristensector volgeboekt

Tijdelijke opvang in recreatiewoningen was in het voorjaar nog een optie, maar met het toeristenseizoen is ook daar geen plaats meer. “De recreatiesector is helemaal volgeboekt. Dus hotels en vakantieparken zijn geen reële optie voor de opvang.”

Overige Bevelanden

Ook andere Bevelandse gemeenten huren slooppanden van Beveland Wonen voor de tijdelijke opvang. Volgens Van den Dries gaat het in Goes om vijf woningen aan de Jozef Israelsstraat en de Breitnerstraat. In Noord-Beveland is een chalet ingericht voor Oekraïners en met de gemeenten Borsele en Reimerswaal heeft de woningcorporatie nog geen afspraken gemaakt. In alle gevallen sluit de gemeente de contracten af en regelt zelf de stoffering en inrichting van de woningen.

De Waardekensstraat in Kapelle © Streekomroep De Bevelanden

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden