Kassa voor Noord-Beveland: 2,7 miljoen over door woningbouw en thuisvakanties

WISSENKERKE – Noord-Beveland heeft het goed gedaan in 2021: de gemeente heeft het jaar afgesloten met een positief eindresultaat van 2,7 miljoen euro. Een megabedrag, zegt wethouder Adrie van der Maas. De meevallers zitten in vastgoedtransacties met grondverkopen en extra leges. Ook het toerisme heeft het goed gedaan. Veel Zeeuwen en overige Nederlanders kozen in coronatijd voor een vakantie in eigen land en kwamen, hoe kan het ook anders, uit bij het Eindeloos Eiland. Ook dat was kassa voor de gemeente, dankzij de extra toeristenbelastingen.

door: Han Verbeem

Wethouder Adrie van der Maas glundert: als kersverse wethouder financiën mag zijn gemeenteraad een bijzonder mooi jaarresultaat presenteren. Met drie keer winst op vastgoed: want niet alleen de grondverkopen en leges voor extra woningen leveren geld op, ook heeft de gemeente extra ozb-belastingen ontvangen.

Geen achterstanden door corona

In tegenstelling tot andere Zeeuwse gemeenten heeft Noord-Beveland geen geld overgehouden door uitstel van werk als gevolg van de coronacrisis in 2021. “We hebben netjes aan al onze wettelijke taken kunnen voldoen”, benadrukt de wethouder. Als er al coronaeffecten zijn, gaat het om meevallers – extra inkomsten uit de toeristensector.

Plusje op sociaal domein

Ook het sociaal domein met Wmo en Jeugdzorg, elders in Zeeland een hoofdpijndossier, heeft op het eiland in 2021 niet tot onverwachte uitgaven geleid. “We hebben zelfs een klein plusje genoteerd”, aldus Van der Maas. Maar, zo merkt hij daarbij op: “Dat kan dit jaar zomaar weer veranderen. Als je als gemeente een paar jeugddossiers op je bordje erbij krijgt, gaat dat flink in de papieren lopen.”

Banjaard

Minimaal 800.000 euro van het miljoenenoverschot van 2021 is weggezet voor de opwaardering van de kuststrook bij de Banjaard. “De besteding van de rest van de miljoenenmeevaller is aan de gemeenteraad”, zegt Van der Maas. Donderdag beslist de raad over het overschot én over de wensenlijstjes voor de komende begroting.

Foto: Noord-Beveland heeft in 2021 goed verdiend aan vastgoed. (Pixabay)

Luister hieronder naar het interview wat Han Verbeem had met Adrie van der Maas

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden