Laad ‘m op en laat ‘m aan: Kapelle wil betere bereikbaarheid van senioren via mobieltjes

KAPELLE – Senioren missen nog té vaak een crisismelding van NL-Alert op hun mobiele telefoon: van de inwoners van 75 jaar en ouder mist een kwart deze melding. De gemeente Kapelle wil de bereikbaarheid van NL-Alert bij deze kwetsbare groep vergroten en voert daarom campagne voor een actiever gebruik van het mobieltje: ‘Laad ‘m op en laat ‘m aan’

door: Han Verbeem

Van alle inwoners met een mobiele telefoon ontvangt negentig procent een NL-Alert bij een noodsituatie, zo becijfert de gemeente Kapelle. De overheid verstuurt alle mobiele nummers in een bepaalde regio een melding als er gevaar dreigt. Bijvoorbeeld door rookwontwikkeling bij een brand. Bij de leeftijdsgroep van 75 jaar en ouder is het bereik van NL-Alert fors minder, ten opzichte van het gemiddelde: ‘slechts’ driekwart van deze mensen ontvangt een melding. Daarom wil de gemeente de bekendheid van NL-Alert vergroten en roept mensen op om hin mobiele telefoon regelmatig aan te zetten én opgeladen te houden. Op 7 juni was om 12.00 uur een proefmelding van NL-Alert; het eerstvolgende proefsignaal gaat uit op 7 december, eveneens om 12.00 uur.

Telefoon uit? Géén NL-Alert

Een groot deel van de 75-plussers is in het bezit van een mobiele telefoon, zo meldt Kapelle. Want de mobiel geeft hen een gevoel van veiligheid. Ook gebruiken ouderen steeds vaker het mobieltje voor contact met vrienden, kinderen en kleinkinderen. Maar, zo benadrukt de gemeente: “Wanneer de mobiel uitstaat, bestaat de kans dat u het NL-Alert mist.” Want NL-Alert werkt namelijk anders dan een sms-bericht of voicemail die wél doorkomen als de telefoon is uitgeschakeld. “We hopen dat u dan op een andere manier geïnformeerd wordt. Maar het is fijn als u het direct weet via mobiel.” (Foto: Pixabay / Sabine van Erp)

Voor meer informatie over NL-Alert, kijk op de website van de Rijksoverheid (klik hier)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden