Landelijke Perendag: zelfrijdende machines hebben de toekomst

KRABBENDIJKE – De landelijke Perendag bij fruitbedrijf Fruvo in Krabbendijke is hét tweejaarlijkse evenement voor themadag rondom innovatie, teelt en afzet van peren. Sinds 2002 -uitgezonderd coronajaar 2020- heeft de dag zich ontwikkeld tot een netwerkdag van internationale betekenis.

door: Han Verbeem

Fruittelers en ondernemers weten van heinde en verre Krabbendijke te vinden, met bezoekers uit heel Europa. “Tot Italië aan toe”, zegt organisator John Bal. De fruitteeltspecialist van ZLTO Advies staat mede aan de basis van de dag; ooit bescheiden begonnen met enkele kraampjes is het nu een volwaardige beursvloer, met op het voorterrein demonstraties en zelfs een ‘fruitsafari’ langs de boomgaarden. Thema’s zijn onder meer nachtvorstbestrijding, biologische teelt en bescherming tegen hagelschade.

Zelfrijdende machines

Voor de fruitsector blijft de inzet van menskracht één van de grote uitdagingen. Er is personeelsschaarste en de inzet van ‘autonome’, zelfrijdende machines kan uitkomst bieden. Op het voorterrein zijn demonstraties van spuitmachines. Zónder chauffeur, de machines zijn op afstand te bedienen.

Middelengebruik

De spuitmachines zijn wendbaar en het middelengebruik blijft beperkt: de zogeheten drift, het verlies van beschermingsmiddelen tijdens het spuiten, kan zelfs met 97 procent afnemen. “En dat is wat we toch willen”, zegt Bal. Minder middelengebruik is goed voor het milieu, voor de biodiversiteit – want de insecten zijn nodig voor de bevruchting van de bloesem. Voor de arbeidsintensieve fruitpluk zijn ook machines ontwikkeld maar die zijn érg kostbaar en voor de Zeeuwse telers eigenlijk niet interessant.

Stikstofkwestie

En natuurlijk kan ook de stikstofkwestie niet onbesproken blijven op de Perendag. Bij de ingang staat een metershoog protestbord: ‘Met dit stikstofbeleid raakt Nederland de boeren kwijt’. De agrarische sector krijgt het zwaar te verduren, verzucht de ZLTO-specialist. Voor de fruitteelt lijken de gevolgen vooralsnog beperkt, hoewel telers langs kwetsbare natuurgebieden ander moeten omgaan met bemesting.

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden