Lijstverbinding PvdA/GroenLinks Goes betaalt zich uit

GOES – De lijstverbinding die Partij van de Arbeid en GroenLinks in Goes eind vorig jaar zijn aangegaan, heeft zich uitbetaald tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. De partijen hadden ieder twee zetels in de raad. Ze hebben er nu vijf en zijn daarmee de grootste fractie in de gemeenteraad van Goes geworden.

Dat betekent dat PvdA/GL de onderhandelingen voor een nieuwe coalitie mag gaan beginnen. Het betekent ook dat de zittende coalitie van CDA, VVD en SGP/CU zijn toch al broze meerderheid kwijt is. VVD en SGP/CU behielden weliswaar hun vier zetels, maar het CDA zakte van vijf naar vier zetels. Samen twaalf, één te weinig voor een meerderheid.

Ambitie

PvdA en GroenLinks gaven eind vorig jaar al aan samen verder te willen werken aan een ‘eigen linkse agenda’. Het sociaal domein (waaronder de WMO), voldoende woningen voor starters en mensen met lagere inkomens en de energietransitie staan hoog op de prioriteitenlijst. In december werd ook de ambitie uitgesproken om meer zetels binnen te halen dan de twee plus twee die de partijen toen nog hadden. Het zijn er met Marco Eestermans als lijsttrekker vijf geworden.

Tweede partij

De twee lokale partijen in Goes hebben aangetoond dat ze ‘blijvertjes’ zijn. De Partij voor Goes haalde iets meer stemmen binnen dan vier jaar terug en consolideerde de twee zetels in de gemeenteraad. Lijsttrekker Vincent Mareels zag zijn Nieuw Goes flink groeien. Haalde de partij in 2018 nog 1879 stemmen binnen, woensdag tikte Nieuw Goes af op 2979 stemmen: voldoende om tweede partij van Goes te worden en van drie naar vier zetels te gaan.

foto: Marco Eestermans (links) en André Alting kondigden eind vorig jaar de lijstverbinding van Partij van de Arbeid en GroenLinks in Goes aan. (© Streekomroep De Bevelanden)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden