‘Lokale politiek is dichtbij en leuk’

HEINKENSZAND – Met een bezoek aan de gemeenteraad is donderdagavond de cursus Politiek Actief van de gemeente Borsele afgesloten. De cursisten hebben in vijf lessen kennisgemaakt met het lokale bestuur en de lokale politiek en daarnaast geleerd hoe je het beste kunt debatteren.

29 mensen hebben aan de cursus meegedaan. “Daar ben ik heel blij mee, want dat betekent dat het enthousiasme er is”, zegt de burgemeester van Borsele, Gerben Dijksterhuis. “Wij vinden het vooral belangrijk om mensen te betrekken bij het lokale proces. We willen ze laten zien dat de lokale politiek dichtbij is en leuk. Als je wat wilt betekenen voor je omgeving, dan is de lokale politiek daar wel de sleutel voor.”

Meelezen

De deelnemers hadden zo hun eigen motieven om aan de cursus te beginnen. “Ik zit in de WMO-raad (wet maatschappelijke ondersteuning, red.) van de gemeente Borsele”, zegt Nicolle Boonman. “Ik kreeg de vraag of ik eens wat stukken wilde meelezen die betrekking hadden op het sociaal domein. Dat wilde ik graag doen, maar ik wist eigenlijk niet goed hoe de plaatselijke politiek werkte.”

Verbinding

Petra Elbertsen volgde de cursus ook. “Ik zit al enkele jaren in de dorpsraad van Nisse. De weg naar burgemeester en wethouders en het ambtelijk apparaat hadden we al wel gevonden. Maar de verbinding met de plaatselijke politiek was minder.” Tijdens de cursus werd wel kennis gemaakt met verschillende Borselse raadsleden. “Die ververbinding is er nu wel. Missie geslaagd, ja.”

Kieslijst

Nicolle Boonman wil na de cursus toch de stap richting lokale politiek maken. Ik wil D66 gaan ondersteunen en zou graag op de kieslijst terecht komen. De kans dat ik in de raad kom, is natuurlijk niet zo groot, maar dat hoeft ook niet. Mee blijven helpen vind ik al erg leuk.”

Verkiezingen

Komt er een vervolg op de cursus? Als het aan burgemeester Dijksterhuis ligt wel. “Als ik zie hoe dit verlopen is, dan zeg ik dat we dat over vier jaar weer gaan doen. Hoewel, het hoeft niet eens alleen rond verkiezingen georganiseerd te worden. We zouden het ook over twee jaar weer kunnen doen.”

foto gemeente Borsele: Petra Elbertsen (links) en Nicolle Boonman. 

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden