Marlotte fietst 850 kilometer langs spoorlijn Auschwitz-Westerbork

KAPELLE –¬†Een groep Nederlandse, Poolse en Duitse studenten fietst deze week 850 kilometer van concentratiekamp Auschwitz in Polen naar Westerbork in Drenthe. Marlotte Eversdijk uit Kapelle is een van die studenten. “Ik heb verhalen gehoord van mijn oma en opa, maar er is zoveel meer gebeurd. Ik wil dat door kunnen vertellen.”

De groep bestaat veelal uit pabo- en geschiedenisstudenten. “We vinden het heel belangrijk om dit verhaal door te vertellen”, vertelt Eversdijk. “Er zijn steeds minder mensen over die het daadwerkelijk hebben meegemaakt. Maar het is zo belangrijk om te weten wat er gedaan is om de vrijheid die wij nu hebben te kunnen krijgen.”

Langs de spoorlijn

Vrijdag bezocht de groep voormalig concentratiekamp Auschwitz, waarna ze zaterdag de eerste kilometers maakten langs de spoorlijn waarover de Joodse gevangenen naar het kamp werden getransporteerd. “Dat was heel indrukwekkend. Wij mogen daar rondlopen in vrijheid, maar in de oorlog waren de mensen hier niet vrij. Je merkte dat iedereen er stil van werd”, vertelt Eversdijk.

Op 31 augustus moet de groep aankomen in Westerbork. Er worden tussenstops gemaakt op belangrijke historische plaatsen, waar de studenten met elkaar in discussie kunnen gaan over thema’s rondom de Tweede Wereldoorlog.

Tekst & Foto: Omroep Zeeland

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden