Met De Bloesem ontluikt in Kapelle het mooiste en meest duurzame sportcomplex van Zeeland

KAPELLE – Vijftien miljoen euro heeft-ie gekost en de bouw vordert met rasse schreden: De Bloesem, het nieuwe sportcentrum van Kapelle. Per 1 juli opent het gebouw de deuren voor het publiek. Volgens wethouder Jon Herselman is De Bloesem het meest geavanceerde centrum van Zeeland. De lokale bewindsman gaf woensdag een rondleiding door het complex en Streekomroep De Bevelanden was erbij.

door: Han Verbeem

De bouw van De Bloesem mag met recht een megaproject heten. Het complex omvat een sporthal, een turnhal, een zwembad en een recreatieruimte. Achter de muren schuilt een complexe, hightech computeraansturing. Jaren van politieke discussies zijn aan de bouw vooraf gegaan en uiteindelijk hebben twee argumenten de doorslag gegeven: verduurzaming én kostenbesparing. Waht het complex is geheel energieneutraal, legt Herselman uit. “Dat bespaart jaarlijks op de energierekening alleen al 130.000 euro”, becijfert hij. “Als je dat rekent over de duur van 30 tot 40 jaar verdienen de bouwkosten zich terug.” Nieuwbouw is aan het eind van de streep voordeliger dan het renoveren van het oude gebouw.

Slimme techniek

Zo is het dak van zonnepanelen voorzien en met slimme lucht- en warmtetechniek wordt het energieverbruik tot een minimum beperkt. Het zwembad is daarbij de ‘kers op de taart’ van het nieuwe sportcomplex – dat 1 juli de deuren voor het sportend publiek opent. Bij de bouw van het bad is geen roestvast staal (rvs) in dragende constructies toegepast. “We hebben lering getrokken uit ongelukken in bestaande zwembaden elders in het land”, legt directeur Gert-Jan Vermeulen van bouwbedrijf Vaessen uit. De draagconstructie van De Bloesem bestaat uit duurzame, houten balken. En ja, hout in een zwembadomgeving is mogelijk zónder risico’s op krimp en scheuren – benadrukt Vermeulen. “Het bad en de vloeren zijn nat, maar de lucht is droog.” Ook hier een technisch hoogstandje van klimaatbeheersing. Het bad is geschikt als wedstrijdbad en beschikt over zes banen. “Het voldoet geheel aan de eisen van NOC*NSF”, legt de bouwdirecteur uit.

Bloemrijke omgeving

Ondanks de coronacrisis heeft Vaessen het sportcomplex binnen twee jaar tijd kunnen bouwen. “Daarvoor hebben we wel een aantal zaterdagen moeten doorwerken om de achterstand in te halen”, aldus Vermeulen. Sporten is vanaf 1 juli al mogelijk -ijs en weder dienende- en in september volgt nog een feestelijke opening waarbij de inwoners van Kapelle van harte zijn uitgenodigd – kondigt wethouder Herselman aan. De komende maanden en weken volgt de afwerking en de ‘finishing touch’. Daarbij krijgem ook de wandpanelen een plaats, met uitvergrote foro’s van bloesems en van sportende Kapellenaren in een bloemrijke omgeving.

Foto: het wedstrijdbad van De Bloesem. Energieneutraal, duurzaam en vol slimme techniek.

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden