Mogelijk het mes in speeltuinsubsidies Borsele

HEINKENSZAND – De gemeente Borsele zet volgend jaar mogelijk stevig het mes in de subsidies die jaarlijks aan de speeltuinverenigingen worden toegekend. Er ligt een voorstel aan de raad om het totale bedrag met een derde te verlagen: van 61.000 naar 41.000 euro.

Het voorstel is een direct gevolg van de zogenoemde ‘kerntakendiscussie’. Omdat Borsele drastisch de tering naar de nering moet zetten, stelde adviesbureau K+V een lijst van 38 punten samen waarop de gemeente zou kunnen bezuinigen. Het gaat dan om zaken die niet direct tot de wettelijke taken van de gemeente behoren. De raad gaf het dagelijkse gemeentebestuur in maart de opdracht die punten verder te onderzoeken en met voorstellen te komen.

Lange tanden

En zo’n voorstel met betrekking tot de speeltuinen ligt er dus nu. Het is er een waaraan het college zich met lange tanden gezet heeft, zo lijkt het. B en W waarschuwen dat als de raad akkoord gaat met het voorstel, het aantal speeltoestellen in de gemeente waarschijnlijk zal afnemen en dat het niet uit te sluiten is dat speeltuinen zelfs in zijn geheel gaan sluiten. Want als er onvoldoende geld is voor onderhoud (verschillende speeltuinverenigingen gaven eerder aan dat daar nu al te weinig geld voor is), kan de veiligheid van de toestellen niet worden gegarandeerd.

Waardering

Het dagelijkse gemeentebestuur houdt er ook rekening mee dat de vrijwilligers van de speeltuinverenigingen het bijltje erbij neergooien. Want een flinke hap uit de jaarlijkse subsidie kan heel goed gevoeld worden als minder waardering voor het vrijwilligerswerk. ‘We verwachten dat een groot deel van de speeltuinverenigingen daarom zal ophouden te bestaan’, waarschuwen B en W. Ze voegen eraan toe dat als de vrijwilligers ermee stoppen, veel onderhoudswerk terug op het bordje van de gemeente komt. Wat uiteraard ook weer geld gaat kosten.

Pijn

De verantwoordelijke wethouders begrijpen dat dit voorstel pijn doet. “Als de raad vraagt het te onderzoeken en in beeld te brengen, dan zijn dit onze bevindingen. Soms kun je ergens enthousiast over zijn en soms is dat anders”, zegt Marga van de Plasse (Jeugd- en Ouderenbeleid). Arno Witkam (Financiën) voegt daaraan toe: “Ik heb bij de begroting al gezegd dat we de makkelijkste bezuinigingen achter de rug hebben en dat nu de voorstellen komen die pijn gaan doen. Dat geldt niet alleen voor de speeltuinverenigingen.”

De gemeenteraad neemt in januari een besluit over het voorstel. In de gemeente Borsele zijn vijftien speeltuinverenigingen actief. De subsidie wordt verdeeld op basis van het aantal kinderen per dorp.

foto boven: De speeltuin in Baarland (foto: Streekomroep De Bevelanden)

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden