Nederland gaat weer open in drie stappen

Gaat het nu dan toch echt gebeuren? Daar lijkt het wel op: Nederland kan weer open in drie stappen! Ondanks de hoge besmettingscijfers bijft het aantal ziekenhuisopnames stabiel. Reden voor het kabinet om te besluiten tot ruime versoepelingen, want daar deden we het allemaal voor toch? Door vaccinaties, boosterprikken en opgebouwde immuniteit zijn we beter tegen het coronavirus bestand. Wat gaat er veranderen de komende weken? Dit zegt Veiligheidsregio Zeeland
 
Per direct: meer bezoekers in huis en vaker naar kantoor
 

Per direct vervalt het advies om thuis niet meer dan 4 mensen te ontvangen.
Ook het advies om zoveel mogelijk thuis te werken verandert: vanaf nu is het advies om maximaal de helft van de werktijd op kantoor te zijn.
 

18 februari: tot 01.00 uur en zonder mondkapje

Vanaf vrijdag 18 februari kunnen alle locaties in ons land weer open tot 01.00 uur. Het coronatoegangsbewijs (3G) blijft nog tot 25 februari gelden op alle locaties waar die nu al getoond moet worden. Zoals in de horeca, in bioscopen, musea en theaters en bij professionele sportwedstrijden.
Eenmaal binnen op deze locaties is een vaste zitplaats, het dragen van een mondkapje en het houden van 1,5 meter afstand niet meer verplicht. Ook geldt er geen bezoekersnorm meer.
Op locaties met meer dan 500 mensen is een vaste zitplaats en het dragen van een mondkapje bij verplaatsing nog wel verplicht.
Het isolatieadvies na een positieve test wordt ingekort naar 5 dagen, mits iemand 24 uur geen klachten meer heeft.
 

25 februari: onbeperkt open en geen QR meer

Vanaf vrijdag 25 februari gelden weer de normale openingstijden en vervallen het coronatoegangsbewijs (3G) op locaties waar minder dan 500 mensen binnen zijn, de verplichte 1,5 meter afstand, het dragen van een mondkapje bij verplaatsing in de horeca, in het onderwijs of in de winkel, een maximaal aantal bezoekers en een vaste zitplaats in bijvoorbeeld de horeca. Dat betekent dus dat ook de grote nachtclubs, discotheken, festivals en evenementen weer onbeperkt opengaan.
Op plekken binnen waar meer dan 500 mensen bij elkaar komen en hier geen vaste zitplaats hebben, bijvoorbeeld in de nachthoreca of op festivals, moet iedereen een negatieve testuitslag laten zien. Dit geldt niet voor doorstroomlocaties zoals beurzen en congressen.
Om kwetsbare mensen de mogelijkheid te bieden om veilig te reizen, blijft het ook vanaf 25 februari nog verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer en op de luchthaven.

Op 15 maart beoordeelt het kabinet onder andere de nog geldende mondkapjesplicht in het OV, het verplichte testen voor toegang (1G) en het thuiswerkadvies.
 

Reizen naar het buitenland

De coronasituatie in een land is niet langer doorslaggevend voor de kleur van het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat maakt reizen naar landen buiten Europa op korte termijn weer mogelijk. De quarantaineplicht bij terugkomst in Nederland vervalt vanaf 25 februari.
Het advies aan reizigers blijft: ga goed voorbereid op reis. Corona is niet weg. Er gelden nog altijd maatregelen in het buitenland. Denk aan testverplichtingen, QR-codes en mondkapjes. Dus lees nog steeds het hele reisadvies op Wijsopreis.nl of in de Reisapp van Buitenlandse Zaken: voordat u boekt, vlak voor vertrek en tijdens de reis.

Goed nieuws dus, maar: we moeten blijven opletten en poberen te voorkomen dat we elkaar besmetten; het virus is niet weg. Dus blijfven de basisadviezen van kracht:
Handen wassen, hoesten je elleboog, geen handen schudden, afstand houden en draag een mondkapje op plekken waar het druk is. Zorg ook voor voldoende frisse lucht, doe regelmatig een zelftest, test bij klachten en haal een vaccin of boosterprik.

 

– dit is een bericht van GO-RTV – 

 

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden