Nepmails GGD in omloop met verplichte uitnodiging boosterprik

De GGD waarschuwt voor valse e-mails waarin een uitnodiging staat voor de boosterprik. Wie op de link klikt om een afspraak te maken, komt uit bij een bankomgeving. Fraudeurs proberen ouderen op deze manier geld afhandig te maken. ‘De boosterprik is vrijwillig en gratis. De GGD stuurt nooit een email met een uitnodiging.’ 
Wanneer krijg je wel een mail van de GGD? Alleen een afspraakbevestiging komt via je mailbox. Die krijg je namelijk automatisch nadat je online of telefonisch een afspraak hebt gemaakt. In de afspraakbevestigingen staat bijvoorbeeld wat je mee moet nemen naar de vaccinatielocatie.

Zo herken je de valse e-mails:

GGD GHOR Nederland en de regionale GGD’en sturen geen e-mails met een uitnodiging. U krijgt uw uitnodiging voor een boostervaccinatie via een brief van het RIVM. Soms nodigt GGD GHOR Nederland bepaalde (leeftijds)groepen al eerder uit. Dan doen ze dit via een media-oproep en lokaal sturen we soms sms-berichten.
Als GGD’en ondersteunen wij de overheid om zoveel mogelijk mensen te vaccineren. Maar dit verplichten wij nooit. Als u dus een e-mail krijgt waarin staat dat een boosterprik moet of verplicht is, heeft u te maken met spam. Fraudeurs proberen op die manier bij uw geld te komen. Zie punt 3.
Als u in de valse e-mails op de link klikt om een afspraak te maken en u komt bij een bankomgeving uit, dan is dit foute boel. Een vaccinatie is gratis. Geen enkele GGD vraagt u om een bankrekening of om geld over te maken.
Het taalgebruik in de valse e-mails is vreemd, overdreven formeel en er zitten veel taal- en spelfouten in. We proberen de communicatie vanuit GGD GHOR Nederland juist altijd laagdrempelig en eenvoudig te houden. En uiteraard correct.

– bron: ggdghor.nl– 

 

Foto: Omroep Zeeland

Deel dit bericht
Streekomroepdebevelanden